[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
12 years a slave – 6/10
---------------------------------------
Ez nem AZ oscar dijas film. Lehet, hogy dijat kapott, de nem az erdemei miatt, mert az keves kiemelkedo talalhato benne. Politikai dijrol van szo, ezt sejtettem mar az elejen is (a nevezeskor) es most a megtekintese utan 100%-ig biztos vagyok benne.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Egyreszt a film kurva feluletes, csak a felszint kapargatja. 12 evig rabszolga a fohosunk. Csunya dolog ez, de mivan azokkal a rabszolgakkal akik annak SZULETTEK es ugy halnak meg? Nem tudunk meg roluk semmit, illetve, amit megtudunk roluk, az sem egyertelmuen es –velemenyem szerint- helyesen mutatja be a helyzetuket.
Azok a rabszolgak akik mar szolganak szulettek (es elt egy par azon a birtokon a filmben) ugyan ugy ragaszkodhatnak a gazdajukhoz ahogy egy kutya teszi azt. Hiaba verik meg, hiaba alazzak meg, hiaba szidjak le mindenert, nekik ez a vilaguk, ebben nottek fel, ez az a viszonyitasi pont amihez mernek mindent. Gondolok itt Patsy-re, aki "elegedetlen a helyzetevel" es a halalt varja. Szerintem ezen a ponton a film nem volt korrekt. Maganvelemeny.
Aztan masodsorban ismet az oscarral kituntetett Patsy karakteret emelnem ki. Oscar dij??? MIRE??? Kb. 5 percet szerepelhetett egyhuzamban a vasznon es az az 5 perc is igazan atlagos volt. Az arcat alig lathattuk szinte. Teljesen szurke es huszadrangu szerep volt az ove, ha elem tesznek 5 hasonlo arcot, biztosan nem mondom meg melyikuk Lupita, annyira jelentektelenul jatszott. Konkretan 1db 2-3 perces jelenet volt amiben osszefuggo mondatok hagytak el a szajat. A dijazast teljesen viccnek gondolom.
Fassbender korrektul jatszott mint mindig, neki inkabb kijart volna a szobrocska, csakhat ugye Leto-nal jobban dijazhatobb alakitast most nem tudott hozni (de ez sem rajta mult, a szerepe ennyit engedett).
Foszereplonk sem volt jobb az atlagnal. Nincs ra egy rossz szavam sem, de ott sem lattam semmi kiemelkedot, ennyit AKARMELYIK kepzett es tapasztalt szinesztol elvarnek, a jeloles nem indokolt itt sem.
Emlitettek masok az eltelt ido erzekelteteset. Ez ugyben a film cime tobb mint tokeletes, hiszen ha nem ez lenne a cime, almomban se gondoltam volna, hogy 12 ev telt el a tortenet alatt. Totalisan semmi nem utal arra a filmben, hogy par honapnal vagy max 1 evnel hosszabb idot latunk. Hiba.
Ezek mellett a film nem rossz, nezheto, nehol erdekes is, bar nem igazan ugralt a vernyomasom az alatt a 2 ora alatt. A vege annyira semmilyen, nelkuloz mindennemu izgalmat vagy dramat, hogy azt mar tanitani kellene (a hazaterest megelozo cselekmenyre gondolok).
Kiemelnem meg a film plakatjat, ami konkretan megteveszto, foszereplonk nem futott a filmben SEHOVA.
Azt hiszem az oscar koruli hajciho miatt neztem csak meg, ha nincs a jelolesek es a dij, lehet ki is hagyom es nem vesztettem volna semmit.
Szurke, atlagos alkotas, a temaban pl. Tarantino SOKKKKKKKAL kiemelkedobbet, erdekesebbet tudott mutatni.
Es akkor remelem most egy 5-10 evre megint kimeritette amerika a rabszolga temat es tisztanak erzi a lelkiismeretet.