1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • extra sensory
    Mátrix 1999

Akkor láttam először amikor kijött. Ma újra elővettem. A film még mindig zseniális, korát meghazudtoló technikát használ, és a történet valamint a szereposztás is erőn felül teljesít.

Nem tartom trilógiának a Mátrixot. A folytatásokat nem kívánom figyelembe venni, mert annyira el lett rontva hogy csak felbosszantom magam vele. Viszont a film erényein túlmenően sok fontos tanulságot tartalmaz ez a film és nagyon is elgondolkodtató a sztorija. Mert bizony ez a movie a cyber-korszak és a digitalizáció kérdését feszegeti. Ma még nehéz lenne megjósolni mennyi valósulna meg Mátrix sztorijából, de az emberiség lassan de biztosan halad ezen tendencia felé.

Az analóg adássugárzás eltűnt, digitalizálódott a televíziózás, az állatokba mikrocsipeket ültetnek, ami nélkül már alapellátásban sem részesülhetnek és oltást sem kaphatnak, sőt több forrásból értesülhettünk a kísérleti szakaszban levő emberekbe ültethető csipekről...

A számítógép fogalma megváltozott, illetve kiterjedt, mert ma már egy mobiltelefon is komoly op. rendszerrel van felszerelve és akárhonnan fel lehet vele lépni a netre.

Az internet a 90-es évek óta óriási fejlődésen esett át, az információtechnológia úttörőjeként, és ma már tízmilliók élnek függésben vele és szörföznek a kibertérben. Ha a Fülöp szigeteken lecsap egy hurrikán, vagy Alabamában szétlőnek egy középiskolát, perceken vagy órákon belül tudomást szerzünk róla, szóval a világ ijesztő mértékben felgyorsult, akárcsak az alaplap áramköreiben száguldó bitek.

Az emberek jó része neten, közösségi oldalakon, vagy chat-en kommunikál egymással, a direkt érintkezés sokaknál minimális vagy teljesen megszűnt, már csak számítógépek segítségével tartanak kapcsolatot egymással...

A film nézése után kezdtem el gondolkozni ezeken, és érdekes kérdéseket vet fel a téma. Vajon néhány évtizeden belül átköltözik az élet a kibernetikus valóságba? Az emberek nagy része tele lesz beültetett implantátumokkal, csipekkel, gépalkatrészekkel, amiket "fontos" célokból ültetnek a testükbe? Az emberiség is digitalizálódik és a mai valójában megszűnik létezni?

Kicsit a béka és a forróvíz példája jutott eszembe a film után, nevezetesen a fejlődés stabil, de nem olyan gyors hogy érzékelni lehessen... csak itt is egy kis újítás, ott is egy kicsi, és szépen lassan megváltozik minden.

Ma a kutyákba ültetnek csipeket, holnap az emberekbe, és utána egyre durvább dolgok jönnek. Vagy lehet hogy megáll az egész egy elfogadható szinten és nem fejlődik tovább?

A Mátrixhoz hasonló mélységekig nem valószínű hogy jutunk, de elég ha csak a vezérelv hasonló és a digitalizáció irányítja az emberek életét... ha már létfeltételt csinálnak belőle, vagyis hogy csipektől fog függni a személyi azonosítás, az orvosi ellátás és a munkavállalás illetve a szolgáltatások.

De lehet túl paranoid vagyok és felesleges eszmefuttatásba bocsátkoztam ezekről, bár hangsúlyozom, amiért ezeket gondolom az nem a film hatásából ered, hanem abból amit magam körül látok a való életben... a film csupán ráébresztett minderre...

"Neo, wake up"