[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Rekviem egy álomért
Érzem, hogy ebből nagy flémtengerek lesznek. Belőlem ez a film semmiféle hatást nem váltott ki. Fapofával néztem végig, aztán szépen kikapcsoltam, anélkül hogy bármilyen morális üzenetet is beleültetett volna az fejembe. De ami ennél is zavaróbb volt, hogy ilyen témával ennyire közhelyes mondanivalót akartak közölni. Van olyan ember, akit ez a film döbbentett rá arra, hogy a drog káros, a függőség káros, a szenvedélybetegség káros, hogy életek mennek rá közvetve, közvetlenül? Adott volt 4 ember, akiknek 90 percen keresztül kísértük figyelemmel a leépülését, az életük széthullását. Nos, ez a 4 karakter baromi unalmas volt, annyira semleges volt mindegyik saját kis sztorija(ha beszélhetünk ilyenről), hogy képtelen voltam azonosulni a problémájukkal. A végzetüket magában hordozta a történetük, semmi váratlan nem történt velük, a legelejétől a tetőpontot várjuk. A másik nagyon zavaró dolog az idő ellopása a képiesített pszichózissal. Nagyon jó vágási és operatőri megoldásokat választott a film, de ezek a töltelék snittek teszik ki a film jelentős részét, egy idő után egyszerűen érdektelen. A vége pedig annyira pofátlanul lett hatásvadász, hogy nem igaz.
Én viszonylag sok dokumentumfilmet nézek ebben a témában is, milliószor döbbenetesebb életutakat mutatnak be, hitelesen, valósághűen, érdekfeszítően. Csak példaként pár hete láttam egy ilyen műsort amiben egy 50 év körüli utcán élő heroinfüggő tagot mutattak be. A felvétel előtt 5-6 évvel valami elszart biznisz során 12-őt beledurrantottak csóriba. Túlélte. Bevitték a kórházba, stabilizálták, de mivel azonnal jelentkeztek nála az elvonási tünetek, elhagyta a kórházat, hogy anyaghoz jusson. Szépen múltak az évek és a sebei még mindig nem gyógyultak be, nyílt sebbel mászkált nap, mint nap a koszban mocsokban, a hasán pedig az egyik golyó ütötte seb annyira szétnyílt, hogy szó szerint kilógtak a belei. És az ember lógó belekkel élt ennyi éven keresztül, és szart bele, mert csak az anyag irányította. Na az ilyen sokkol, az ilyen elgondolkoztat, a Rekviem semmilyen sztorija nem tudott, azonkívül hogy szomorú és drámai, és jaj ez rohadt aktuális azóta is.
Ez egy nagyon jó prevenciós film, érdemes iskolákban levetíteni, annyit tud kb. mint a többi oktatófilmek, aki esetleg még nem találkozott/hallott ilyen esetekről, az talán elmereng rajta pár percet-órát. A zenéjét kiemelném, baromi jó lett, 1-2 képsorral nagyon erős volt. A technikai része is tetszett, valamint a színészi alakítások is kiválóak voltak, és igazából rossznak nem is minősíteném, egyszerűen nem hagyott bennem mély nyomot.
Aronofsky egyébként csinált drogellenes videóka egy szervezetnek, némelyik sokkal erősebb és sokat mondóbb, mint a Rekviem akármely jelenete.