[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Lincoln (2012)
Tisztességes életrajzi-történelmi film, bár Steven Spielbergtől, tehát ennek megfelelően kicsit cukormázas. Szerencsére nem tocsog a polgárháborús öldöklésben, inkább a politikai szál a lényeges. A szereplők jók, Daniel-Day Lewis jól belehelyezkedett az elnök szerepébe, de igazából tetszett mindenki, Sally Field, Tommy Lee Jones, és David Strathairn is szimpatikusan játszik.
Megnézés előtt utánaolvasni a polgárháborúnak talán nem árt (szereplők, helyszínek, események), én néha kicsit elvesztem azokban a dolgokban, amik egy amerikainak evidensek. A feszültség és a 'szorít az idő'-érzés végig megvan, át lehet érezni, milyen nehéz is lehetett a sok áldozat árán mégis vasakarattal keresztülvinnie ezt az alkotmánymódosítást. Nem tudom mennyire torzít és idealizál a film, de Lincoln tényleg elismerésre méltó figura volt, nem csodálom hogy ennyire szeretik és tisztelik az amerikaiak még ma is. A közjátékok (képviselők 'meggyőzése') viszont humorosak, és még fordulat is van benne, amiből bizonyos szereplők motivációja tökéletesen érthető lesz (és akkor így talán nem spoilereztem nagyot).
7/10