1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Inquisitor
    1 (2009) - Igen ez a címe ... :)

Magyar film. Nagyon ritkán van nézhető magyar film, mert a régi arcok már gyakorlatilag teljesen begyepesedtek, az újak meg nem nagyon tudnak itthon érvényesülni. Ez egy Stanis³aw Lem adaptáció, de sajnos nem ismerem az eredetit így csak tippelni tudok, hogy sokat tettek hozzá vagy inkább mellé.
    Fentiekből következi, hogy ez egy sci-fi. Szóval aki valami izgalmas, akció dús filmet vár az kerülje messziről. De az is aki valami látványosra számít.
    Egy olyan országban játszódik, ami valahol a V mint vendetta és a modernizált III. Richárd Angliája között helyezkedik el, szóval afféle diktatúra. A Egyértelműen nem derül ki, csak a személy és helyrajzi nevekből sejthető. Ráadásul igen anakronisztikus mind a ruhákat, épületeket, járműveket, gépeket tekintve. Olyan mint ha az 1930-as és a 2010-es évek között összevissza ugrálva szedték volna össze ezeket.
    A történet elég érdekesen indul. Egy könyvesboltba zárás után érkezik egy vendég, akit a tulaj végül is kiszolgálna amikor fura jelenségek közepette az összes könyv lecserélődik a boltban az "1" címűre. A hatóságok egyből kiküldik a Valóság Védelmi Hivatal (RBI) legjobb nyomozóját Phil Picth-et (Mucsi Zoltán) aki nyomban el is különíti a gyanúsítottakat (értsd szemtanúk) egy a hivatal által fenntartott diliház és kutatólabor keverékébe.
    A film fele a nyomozás és vallatás pillanatait a másik fele az aktuális narrátor pár mondatos okos megállapításaiból állnak. A képre meg ráengedtek pár szűrőt, amitől direkt ilyen ködös és kifakult lett. Aki szórakoztató filmet akar ne ezt nézze, mert pár helyen átjön Lem érdekes humora, de nem kompenzálja a többi részt. A filmben szereplő okosnak tűnő mondatok nekem sok újat nem mondtak, de azt hiszem ilyen szempontból én a kisebbséghez tartozom. Az átvezető dumák alatt mindenféle archív filmrészletek és híradófelvételek vannak, persze van közte pár a szereplőkkel felvett kakukktojás is.
    Nekem a film bejött, van egy érdekes hangulata, egy sajátos humora, meg talán valami kis mondanivalója is. De nem ajánlanám senki jó barátomnak, mert lehet megverne miatta :)

A forgatókönyvíró, rendező és látványtervezőről ezelőtt nem hallottam, ami nem csoda mivel első filmje, de biztosra vettem, hogy a Pater Sparrow egy művésznév és igen meglepődtem kit is takar, mikor utána néztem.

Legyen mondjuk 7/10