1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • sandor8206
    The Expendables-spoilermentes kis élmény/érzésbeszámoló

Azzal kezdeném, hogy imádom az összes Sly,Arnold,Willis 80-as/90-es évek érájából származó akciófilmeket+persze az összes idetartozó egyéb klasszikust (Halálos fegyver, Van Damme filmek stb.), szóval kicsit elfogult leszek ezzel a filmmel. Tehát ez a film moziban nálam kötelezően nézős volt (lesz) DE sajna be kellett érni az R5-el, mert vártam vártam volna én még, ha egyáltalán belátható időn belül moziba került volna kis hazánkban. Gratula az összes forgalmazónak.

Na szóval a film, hát sajna kicsit csalódás, csalódás mert azt hittem, hogy újra sikerül összehozni egy újabb pusztítót vagy tango és casht DE rá kellett jönnöm, hogy ha ugyanazt akarom átérezni akkor muszáj vagyok berakni újra a pusztító dvd-met. Ez nem a film hibája hanem a világé és az idő múlásáé és saját magamé, mert felnőttem kicsit és az The Expendables-t nem 5-6 évesen láttam először, nem tudtam megnézni vagy 100-or és nem ezen nőttem fel, szóval nosztalgia faktor kilőve.

Teltek a percek és már-már féltem, hogy a várva várt film a földbe fog döngölni, mert nem fog meg, nem fog működni stb. hát szerencsére tévedtem!!! Ez a film minden akciófanatikusnak kötelező és nem azért, mert Sly,Lundgren,Li stb. akciózik benne, hanem azért mert egy tökéletes akció-film és az akció-filmet arra is értem, hogy nem "mesefilm", itt nincsenek repülő tankok (A-team), a tőlem 2 méterre álló ellent duplaszaltóval rúgom le (MI2), hanem odalépek és lebaszok egy parasztlengőt és bizony itt a 40 kilós csajokat ütik és nem fordítva (Salt).
    Furcsa ez a világ, 10-15 év alatt annyit változott, nem tudom megérteni miért nem elég az embereknek a mozivásznon a hősök (mert lássuk be Arnold és Sly filmek is túlzóak voltak, de nem voltak tele ilyen baromságokkal), miért kellenek "szuperhősök", ma már nem elég ha egy pisztollyal és nagy adag tökösséggel lenyírom az ellent, hanem tökéletesen kell kungfuzni, esetleg kocsival helikopter leszedni és persze legyen minél több parkour harcos a filmekben és lehetőleg mindezt egy 40 kilós törékeny csajszi csinálja, aki fél kézzel dobálja szét a bikanyakú férfiakat.
    Miért van szükség gumiruhába öltözött betmenekre és mutánsokra, miért nem elég egy alkoholista zsaru? Miért kell Indinek most már túlélni egy atomrobbanást? Miért kell szegény McLannek egy vadászgépen egyensúlyozni? Nem tudom, de én jobban szeretem a hősöket a "szuperhősöknél" és ezért lesz/lett a The Expendables nálam az utóbbi évek egyik legjobb szórakoztató filmje.

Magáról a filmről, a történet egyszerű lineáris, várható volt és ez így jó, erre nem is pazarolnék szót. A rendezés-Sly próbálta keverni a régi oldschool eksönt és fényképezését a mostani (ki nem állhatom) kamerarángatósgyorsvágásos hányadékkal, több kevesebb sikerrel sikerült neki egy elfogadható munkát letennie, tehát nem zavaró!
    + pont, hogy "R" besorolású filmet csinált, de nem öncélúan, nem a trancsirozással akart figyelmet kelteni. Főleg úgy hogy simán lehetett volna pg13 is nem úgy mint pl. Rambo 4 ami végig nyers volt, itt ha azt a 3-4 véresebb megoldást kiveszi, simán mehetett volna gyerekeknek is DE NEM, Sly tudta, hogy az oda kell és akkor inkább bevállalom és legyen "R".
    Magáról a színészekről, karakterekról
    Sly-még mindig a topon van s bár az arcán látszik az idő vasfoga, máson nem nagyon. Tökéletesen hozta a tapasztalt csapatvezetői szerepet, illett a szerep hozzá (magának már csak tudja mit kell írnia :-D)
    Statham-azért írom őt, mert a Sly-al közös jelentek nagyon passzoltak, jó volt az összhang köztük. Li valahogy nálam kicsit kilógott a csapatból, de neki is akadt egy-két jó jelenete, de persze itt is Sly-al kiegészülve. A feka és "barátnője" fasza volt. Coutur nem kellett volna, egyszerűen rossz színész, de még minimálisan is. Roberts jó volt gonosznak, bár nem tudta egyensúlyozni a jó oldalt, talán a 2. részben ez sikerül ha a pletykák valóra válnak.
    A végére hagytam a nekem legszimpatikusabbakat, úgy látszik Sly jó szerepeket írt régi haverjainak. Rourke karaktere és játéka fantasztikus, amikor a monológját mormogja egy gitár festése közbe, az a sablon lerágott csont szöveg is hatalmas az ő szájából. DE nálam Lundgren mindent vitt, igazi bunkó cool kemény zsoldos, mintha a tökéletes katonából copyzták volna ide át, csak több flegmasággal, az ő jelentei tetszettek a legjobban!!
    A hármas triumvirátusról (cameos rész) nem ejtenék szót, sok helyről hallottam már hogy erőltetett a jelenetük, hogy együtt legyenek a filmben, sztem NEM! A párbeszédeik, ugratásaik (ahogy az egész filmben egyébként) nagyon jól eltalálták. Az a pár snitt epic, ennyi!!!
    Nagyon nagyon ritka, hogy új filmeknél újranézést kívánnám a The Expendables-t ez valamiért megtörtént, újra nézés megvolt, egyszerűen azért mert jó volt nézni a filmet, az akciókat, az "öreg" akciósztárokat és azt, hogy itt a nagy leveri a kicsit. Igazi tökös akciófilm kemény legényekkel nem pedig topmodellekkel, nekik még mindig elhiszem, hogy egy diktátor és a hadseregük a fél fogukra sem elég.

Azért, hogy pár - is említsek. A zene valahogy nem illet a filmhez, nem passzolt. Néha kicsit olyan érzésem volt, hogy erősen meg lett vágva film, nem darabos (mint pl: a Babylon vagy utolsó léghajlító), szép íve van a filmnek a mellészállakkal együtt is, hanem egy-két jelentenél mintha érződne, hogy elkapkodott (pl: Li-Sly-Statham nézik a képeket) mintha túl gyors és rövid lett volna, vagy pl: Lundgren jelente is hiányzik ami a trailerben benne volt (széken ülve pofáz, valószínüleg Robertsel). Valószínű van benne valami mert komplett karaktereket, színészeket és jelentetiket vágták ki a filmből pl: Brittany Murphyt talán, meg valami srácot is.

Ennyi, film dvd-n megvevős (pedig már ritkán szoktam) tuti akciófilm!
    Azért megnéznék egy Arnold-Sly közös akciófilmet még, ki tudja :-)
    9/10