[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
A Prophet (Un Prophéte) (2009)
8.1 pontos imdb érték, Cannes-i nagydíj, Oscar-jelölés legjobb külföldi film kategóriában, BAFTA díj, Cesar díj, satöbbi, satöbbi... Tudjuk jól mennyire nem jelentenek ezek semmit nekünk, vagy ha mégis, akkor már inkább csak óvatos gyanakvásra adnak okot. :) Meg hát két és fél óra, szóval biztos valami szenvedős művészfilm, amit mi, alacsony rangú fogyasztók úgy sem érthetünk. Azért tettem vele egy próbát, mivel a zanzásított történet (börtöndráma) érdekelt, általában kedvelem az ilyesféle filmeket.
Malik egy fiatal arab-francia írástudatlan félvér, az utca nevelte kisstílű bűnöző, aki egy rendőr megtámadása miatt hat évet kap. Odabent, a börtönben jön rá, mennyire senki és semmi kapcsolatok és pénz nélkül. Kívülállóként minden ellenkezése dacára meg kell ölnie valakit a korzikai klikk parancsára. Megteszi, és cserébe védelmet kap, a börtön legbefolyásosabb alakja, az őröket is a kezében tartó öreg maffiózó közelébe kerül. Ahogy telnek az évek, nem csak írás/olvasásban és nyelvekben kupálódik ki, hanem a bandák és bűnszövetkezetek világában is, és ahogy kezdi a saját üzleteit felfuttatni, úgy kerül egyre többször szembe a korzikai főnökkel...
Mint ahogy írtam, a film jó két és fél óra, és nem azt mondom, hogy nincsenek benne üresjáratok, de igazából nem vészes a dolog, mert a helyszínek, események és a karakterek bemutatása elviszi az időt. Igazán zavaró csak az lehet, hogy rengeteg a karakter, sokan néznek ki tökugyanúgy, és még az angol felirat (a film francia) is elég szűkszavú ahhoz, hogy tökéletesen követni lehessen az összekuszálódó szálakat, bevallom, nekem nem is sikerült tökéletesen. Ezt még rontja is, hogy néhány karakter számomra nem igazán érthető módon ki van emelve, külön kis bemutató feliratot kapott, miközben más, fontosabbak semmit. Itt azért egy kicsit zavaros volt a koncepció.
Akció kevés van, inkább a börtönélet, illetve később a kimenők alatti külvilági események vannak bemutatva a főszereplő szemszögéből, és a címre sincs igazán tökéletes magyarázat a végefelé előforduló egyetlen jeleneten kívül (elolvastam, hogy mit kellett volna felismerni, de őszintén szólva magamtól nemigen jöttem volna rá...). Az sem mondható, hogy happy end a vége, de nem is tragikus dráma, az utolsó képkockák sugallta konklúzió kevéssé jött át a film egészén. (Bár majd érdemes figyelni a srác egy félig rejtett kézmozdulatát. :) )
Összességében legyen 6/10. Az eleje érdekes, feszült, később, ahogy bonyolódik a történet, úgy lesz laposabb, de a vége megintcsak jobb. Engem, mint ismert igénytelen filmb*zit :) az eleje eléggé megfogott, csak ezért néztem végig, és igazából utólag sem bántam meg a dolgot, bár volt bennem csalódottság is. Ahhoz túl hosszú, kicsit zavaros, és kicsit jellegtelen, hogy többre értékeljem.