[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
csgj #55230 Doctor Parnassus és a képzelet birodalma
No, akkor én is elmondom a véleményemet, mert elkerekedett szemekkel lestem a lehúzó kritikákat... Na jó, annyira nem kerekedtek el, hiszen nyilvánvaló, hogy ez az a fajta film, amelyik kevés ember ízlésének felel meg. Egyszerűen azért, mert az átlagembernek egy nagy KATYVASZ a film látványvilága és stílusa.
Hadd idézzek egy steampunk-fan blogról (sztimpank.freeblog.hu): "Parnassus világában megfér egymás mellett az ősi keleti világ, a mai London, a manierizmus és a barokk oltárképek allegorikus és illuzórikus tükör világa, az 1930-as évek utcája, egy rokokó automata bábszínház és egy viktoriánus utazócirkusz. " - Ebből is látszik, hogy a stílusok hatalmas kavalkádja jelenik meg a filmben, és a szimbólumok és képek pont így kerülnek bele. Egyébként néhol igencsak nosztalgikus az egész, és ezért sem hiányozhat a törpe, a jó- és gonosz harca, stb. :D
És akkor térjünk rá az egyik leglényegesebb elemre: A mondanivaló. Ez az, amit úgy láttam, hogy sokan megkérdőjeleznek. Pl. volt egy ilyen komment: "Bennem egy "kínos kérdést feszegetett" a film első 5 perc után: Megéri e még 5 percet nézni..."
Ezekre a kérdésekre egyetlen konkrét választ sem ad a film, sokan talán ezért nem vették észre az elgondolkodtató, filozofikus tartalmat. (Itt az elmúlás gondolatára, a bűntudat jelenlétére, az álszentségre, és még arra a néhány nehezen felfedezhető kérdésekre gondolok.) Szóval, ez bizony nem egy bugyuta film, hanem egyszerűen csak a KÉPZELGÉSEN keresztül mutatja be a világot... és leginkább a sötét oldalát.
A színészek jók. Nem kiemelkedők, de ennél jobban nem is lehet eljátszani ezeket a figurákat. Az ördög Tom Waits viszont tényleg zseniális volt. Szerintem.
Összegzésül azt mondanám el, hogy ez a film a képzelgősök filmje. Csakis ez lehet az oka annak, hogy sokaknak nem tetszett. De a 7,2-es IMDB értékelés alapján akadt egy-két olyan ember is, aki hozzám hasonlóan megértette a film lényegét, és esetleg imád a képzeletben, az álmokban kalandozni. Ezt egyáltalán nem nagyzolásból mondom, mert az őrült képzelgésekre kevésbé fogékonyaknak szimplán csak nem ez a stílusuk. Ez egy művészi film, ennyi... Aki ezt nem szereti, tényleg maradjon távol a Doctor Parnassustól, nincs értelme végignéznie. A többieknek viszont sokszor újranézhető.
Saját vélemény: 9/10 Ha nem lennék álmodozó: 6/10 :D