[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Harry Potter 6 - IMAX
Tegnap néztem meg IMAX moziban, és azt kell mondanom, hogy lehengerlő látványban volt részem az első 12 percben, amit 3D-ben csináltak meg. Közelmúltban két 3d-s mozis élményem volt, a HP6-on kívül az Ice Age 3-at láttam Westendben. A tegnapi élmény abszolút nevetségessé tette a Westendben levő "3d" élményt. Sokan mondták már, hogy az IMAX-féle 3d látványosabb, de azt álmomban se mertem volna gondolni, hogy ennyivel.
Abszolút korrekt ár a sima mozijegyhez képest +2-300 forint, ha az egész film 3d-s lett volna én kiadnék akár 3-4 ezret is, hogy mégegyszer megnézhessem. De talán még így is meg fogom.
A filmről: Mint ahogy az várható volt, az 5. filmre hasonlít felfogásban. Sztori-akció-látvány-humor-romantika. És valóban nagyobb hangsúlyt kaptak a szerelmes szálak a sorozat eddigi részeihez képest, ám nem zavaró mértékben. (Mondjuk a film utolsó 1-2 percében hallható sötét, komor jövőbetekintéshez nem passzolt az egyik mondat, de ezt leszámítva teljesen OK.)
Egyébként az egész filmre jellemző a "darkos hangulat", ezzel egyedül az volt a gondom, hogy XY halála után pedig kisütött a nap, ezt talán pont fordítva kellett volna, bár ugyanez a jelenség a 4. filmnél is megfigyelhető, így nyilván szándékkal tervezték így.
Mindent összevetve korrekt HP film, az eddigiek között a jobban sikerült részekhez tartozik.
Ha ranglistát kellene állítanom, akkor természetesen a 3. kerülne előre, utána 6., 5., 4., 1., 2.
Magyarázat:
1-2. film: Nagyjából egy sima mozgóképes illusztrációnak lehet felfogni, élvezetes, látványos, nagyon jó zenével (John Williams) megáldott, ám eléggé stílus nélküli, könyvhöz ragaszkodni akaró próbálkozások.
3. film: Meglátásom szerint Alfonso Cuaron volt az egyetlen rendező a sorozatban, aki megpróbált egy saját stílust teremteni a HP filmeknek. Vizuális rendezés volt erősen, nagyon szép képi elemekkel, színfilterezéssel, kézikamerával és John Williams új témáival. Az első két filmben levő giccses dolgokat kiszedte, újratervezték a kastélyt, és környezetét, és így sokkal "vadonosabb", kevésbé rajzfilmszerű érzést sikerült kelteni.
4. film: Itt éreztem először, hogy a könyv belezsúfolása egy kb. 2 órás filmbe nehéz feladat, eléggé erőltetett tempóban mutatták be az eseményeket, és még így is kimaradt sokminden. A 3. film borzalmas minőségű CG-szörnyeihez képest itt kifejezetten kellemes látványt nyújtott a sárkány, aminek ráadásul kitaláltak egy könyvben nem szereplő akciójelenetet is. Romantika itt lépett be a sorozatba több-kevesebb sikerrel, jó film, de egy kicsit jellegtelen számomra.
5-6. film: Az új rendező visszavette a mesés elemeket, valamint a sok távoli panorámaképet, és berakta a történetet a "valóságba". Kifejezetten örültem, hogy 6. résznél Dursley családot kihagyták, gyerekmese jelleget ezzel, és az ehhez hasonló akciókkal sikerült eltüntetni, így már egész bátran rá lehet fogni, hogy fantasy. Sötétebb, felnőttesebb filmek ezek, de a könyvben fontos szerepet játszó humort sikerült átmenteni ezekbe is.