[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
The Dark Knight (2008)
Hype, hype, hurrá? Hát... nem igazán. (Minden alábbi szigorúan szvsz.)
Sosem voltam Batman-os, sem a figura, sem a környezet nem váltott ki belőlem semmit, de az újhullámos feldolgozás első része (Begins) anno kb. tetszett (a korábbiak nagyon nem). Nem is tudom, mit vártam ettől a filmtől, bár olvastam a korábbi kritikákat és itteni ítéleteket, tehát nagyjából képben voltam, és vártam azt az élményt, amitől csak úgy hullottak a 10 pontos értékelések, de a végén mégis volt hiányérzetem, nem is kevés.
Először a pozitívumok: Ledger/Joker fantasztikus volt, poszthumusz Oscar-t, vagy akármit neki. Kár, hogy viszonylag kevés szerep jutott neki, annak ellenére, hogy ő indította be a cselekményeket, a változásokat. A sztorival sem volt bajom: összetett, érezhetően átgondolt, karakterfejlődést, -változást is észre lehetett venni benne. Talán csak kicsit túl volt spilázva, túl hosszú volt és a kétszeri befejezés sem tett jót a végének.
És ami nem tetszett: elsősorban a látvány. A trükkök néhol jók, néhol "az ötéves Pistike tologatja a játékát és lelkesen berreg hozzá"-szintűek. Azt hiszem, az a falon helyben megforduló száguldó motor örökre beég a retinámba, de voltak még hasonló dolgok. A másik, szintén a lárványhoz tartozó szívfájdalmam a közelharcok megvalósítása volt. Aki nem ismerné valamennyire a környezetet és csak kiragadott részleteket látna, nyilván gondolhatná, hogy a Batman csak egy robot, vagy Pistike stop motion technikával készült játékfigurás amatőrfilmjét látja, azért ilyen darabos a mozgása szegénynek. Tudom, hogy másoknak bejött, de szerintem béna volt. Az "ez nem is a darkos Gothan City" vinnyogásokhoz nem tudok hozzászólni, bár a korábbi részben tényleg mintha más jellegű város lett volna. Végül pedig nem tudom, a képregényekben mennyire volt technob*zi, de itt nyugodtan elhangozhatott volna, hogy "my name is Batman, James Batman" :). Gondolom, pl. a mobilos trükkel a denevér lokátorára akartak áthallással utalni (képzavar), de eskü' már várom, hogy a következő részben megismerjük a plafonon alvó és éjjeli lepkékre (pillangókra? ;) ) vadászó főhőst is. :P
Mi van még? Ja igen, a színészek. Bármennyire is kedvelem színészként Bale-t, a Batman nem az ő karaktere. Nincs meg hozzá az a testalkata, karizmája és beszédstílusa, ami olyanná tenné, és ez már a Begins-re is igaz volt, de itt talán jobban előjön. A Begins-ben egy szétesett figurából kezd kifejlődni, kevésbé látszott az a Batman, aki/ami a TDK-ban megkezdi az átalakulását. Ledger-ről már szóltam fentebb, itt még csak annyit, hogy ekkora beleéléssel szvsz nem volt véletlen az a folyamatos gyógyszeres nyugtatózás. Ez a pali szó szerint a lelkét adta a szerepért és az életével fizetett érte. Ami a mozivásznon összesen nem lehetett több fél óránál, az legalább háromnegyed éves valós - karakter szerepváltásokat jelenthetett a számára, amit nem hiszem, hogy szellemi elfáradás nélkül ki lehetett bírni. Jó, jó, ezt hívják színészetnek, de nem hiszem, hogy pl. - egy sarkított példával élve - Seagal papa telesírná éjszakánként a párnáját a szerepváltások okozta lelki defektusok miatt, ha értitek mire gondolok. :)
A többiek közül Maggie Gyllenhaal aranyos kis drága, bárhol és bármikor szívesen nézném :), a szerepét betöltötte és kb. ennyi. Eckhart karizmatikus figura, jól állt neki a "white knight" (és a sztori is megfelelő, többször erősített súly- és ellenpontot kínált neki a később kialakuló "dark knight" Batman-nel), majd a Kétarc szerep, ugyanakkor Oldman teljesen eltűnik a rendőrfülügyelő (szándékos! :) ) bőrében. Mindenki más a futottak még kategória, nem is volt jelentős szerepük.
Nem kamerás, nem valami gagyi, vagy rippelt verziót láttam, hanem az itthon kiadott DVD-t, nagyképernyős, wide LCD tévén és tűrhető házi hangrendszerrel, természetesen angol eredetiben és angol felirattal. A kép- és hangminőséggel nem volt semmi bajom, nem befolyásolt az értékelésemben. Amivel egyébként gondban voltam, mert vaciláltam rajta, lélekben sorbaállítottam a fent kiemelt dolgokat, súlyoztam, aztán végül mégis jobbra, a 7-es felé billent a mérleg, és ehhez már nincs is több hozzáfűznivalóm.
(Hogy előre bedobjam a kiélesített kézigránátot a homokosvödörbe: hamarosan (talán még ma) jövök a Wanted-del is és az az ellenpontja lesz a fentieknek, sok rosszat el fogok majd mondani róla, mégis szintúgy 7-est kap majd tőlem. :) )