1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Blasta
    The Dark Knight
    8/10

(előre is elnézést a komment hosszáért)

Ez igen. Az akció-krimik non-plus ultrája. A képregényfeldolgozások többé már nem a gagyi gumicukor-szórakoztatást jelentik, a műfaj egyértelműen felnőtt arra a szintre amire a képregények jutottak az évtizedek alatt. Mindazonáltal nekem túlzásnak tűnik a filmet minden idők legjobbjának kikiáltani, de mindenképpen a műfaj, az akciófilmek, a szuperhősmozik egyik –ha nem a legjobb- darabját láttam tegnap.
    De tíz pontot nem csak azért nem adhatok rá, mert számomra ezek a filmek sosem fogják azt a tökéletes szórakoztatást nyújtani mint amit egyes igen komoly darabok. Számomra a tíz pontos film az, amikor a film végén benne maradok a fotelben, nézem a stáblistát, de igazából az agyam össze van kavarva, és nem tudok még percekig másra koncentrálni, csak a filmre. A TDK nekem nem nyújtotta ezt az élményt, SŐT!

A következő sorokban leírom a film negatívumait –ezekből nem sok van- és pozitívumait.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nega:

- egyes jelenetek számomra kuszák, nem megfelelően lezártak voltak. Például kimondottan idegesített a Wayne lakosztályban rendezett parti-jelenet lezárása, illetve le-nem zárása, de több probléma is volt ezzel a jelenettel. Joker kilöki Rachel-t az ablakon, Bruce utána ugrik. Elkapja, majd zuhannak vagy 100 métert és Bruce simán ráesik egy autóra, a testével védve meg Rachel-t. Túlzás. Nem értem ez miért kellett, nincs olyan ruha, ami egy ilyen eséstől megvédené a viselője csontjait. Ráadásul plusz 60 kilóval többet kellett kibírnia. Ha már batman a drótkötelek királya, miért nem lehetett a jelenetet egy drótköteles mentéssel lezárni? Hihetőbb lett volna, még ebben a világban is. De itt még nincs vége. Azaz de. A jelenetnek annak vége volt. Miért is? A felállás ugye az, hogy Joker odafenn vagánykodik egy rakás ártatlan vendég társaságában, mitöbb Bruce Wayne saját lakásában. Mi történt az esés után? Bruce és Rachel elmentek egyet KV-zni? Joker látva, hogy most nem sikerült Harvey Dent-et megtalálnia (aki egy szekrénybe lett elrejtve, amit egy vascsővel zárt le Bruce, biztos sokáig tartana megtalálnia, de ezt hagyjuk) szépen durcásan elsomfordál? Teljesen szar jelenet volt, mármint a vége.
    - A film első jelenete, mikor Batman feltűnik, nekem szintén összecsapott volt. Egy parkolóházban vagyunk, van sok kis batman, egy alvilági üzlet, és a Madárijesztő. Aki ugye az előző részben Archamba lett bezárva. ???????? Mit keres kinn? Nyilván megszökött, ok. Nade kérem, ez azért komoly info lett volna. Maaaaaaaajd beugrat A SEMMIBŐL a batmobile. Persze üresen, automata pilóta módban. ?????????????? Majd Batman szépen elintézi Madárijesztőt, és megy dolgára. Nem jött be a jelenet.
    - Végül –igen, ennyi csak- negatívumként érzékeltem a film akciórészeit, amikből felettébb kevés volt. Akcióról van szó, nem pedig robbantásról, mert az nem akció, csak látványelem. Robbantás kb. 5-8 volt a filmben, de akció? Talán 4 komolyabb akciórészre emlékszem a 2,5 óra alatt. Ebből az első Joker bankrablása (kb. 3-5 perc), aztán egy rövid kis akció kínában, majd Harvey kiszabadítási kísérlete/batmobile-os akció (negyed óra), a harmadik pedig a film végén lévő jelenetsor, ami szintén nem túl hosszú. Én azt megértem, sőt tetszik is, hogy egy mélyebb drámai vonalat láthattunk egy Batman filmben, nade ez akkoris egy akció-krimi, aminek azért szép számmal kéne akciót is tartalmaznia. Továbbá az akciórészek „odabaszós” minőségével sem voltam megelégedve, én nem láttam semmi olyat amitől tátva maradt volna a szám (ebben Batman Begins mérföldekkel jobb). Sőt! A már kiemelt batmobile-os rész elég rövid volt, gyakorlatilag a batmobile feltűnt, szemből nekiment egy kamionnak és odébb tolta, majd felfogott egy bazooka lövedéket és KÉSZ. Ennyi volt. Jött a motor. Ami ugyan frankó volt, de mégsem egy batmobile. A falon megfordulós jelenet pedig vérciki volt. Hol volt ebből a filmből a Begins hatalmas „háztetőugrálós” jelenetsora, vagy a végső leszámolás a metró kocsiban? Én többet vártam a film ezen vonalától.

Poz:

- Heath. Ó máj gád. Minden pillanatát, minden felbukkanását IMÁDTAM, alig vártam, hogy BESZÉLJEN, BESZÉLJEN, mondjon még ilyen jókat, fejtse ki az álláspontját, újra mesélje el a sebhelyének keletkezését, öljön meg valami utolsó kis taplót, mutassa a kamera 10 centiről az ARCÁT, röhögjön, vihogjon, nyerítsen, TÖKMINDEGY, CSAK SZEREPELJEN méééééééééég. Ma reggel még mindig a filmen gondolkozva arra jutottam, hogy talán egy „The Joker” című filmnek örültem volna legjobban, amiben ő a főszereplő, őt próbálja valami álruhás bohóc elkapni, de sosem sikerül neki. Igazságtalan az élet, kurva igazságtalan.
    - Aaron Eckhart (Harvey Dent) jelesre vizsgázott. Tetszett a szerepe, jó volt látni egy „fehér lovagot” Batman mellett, aki talán átveheti tőle a stafétabotot. Jó volt na.
    - Gary Oldman immár totálisan átalakult Gordon felügyelővé. Pár éve még nehezen hittem volna, hogy ez a cinikus arcú színész ennyire korrekt pozitív szerepben is jót tud alakítani, de szerencsére tévedtem.
    - Az imént azt nyilatkoztátok, hogy Batman/Bruce karaktere kissé elveszett Joker és a többi történés mögött, pedig nem így van. Kerek, egész történet az övé, nem nyomta el Joker (persze Ledger játéka lenyomta, de gyakorlatilag mindenkit lenyomott, ez nem újdonság) karaktere, foglalkozott a film a hőssel is, akiből a végére teljesen korrektül kibontva és megmagyarázva Sötét Lovag lett.
    - Maggie sokkal korrektebb volt a „tökös” ügyésznő szerepére mint Mrs. Cruise. Bár Bruce és Harvey szerelmének annyira nem volt hiteles, de ez 100ad rangú.
    - Nagyon jó volt, hogy a filmnek mélysége volt, amikor már azt hittem, itt a végső leszámolás, végre nekiesik egymásnak a két főhős, na akkor derült csak ki, hogy innen fog a történet ÖTÖDIK sebességbe kapcsolni. Jogos volt a 2,5 óra, egy ilyen sztorihoz ennyi dukál. A sztori kellően kusza, komoly mondanivalóval bír, sokszereplős, nekem ez tetszett, szeretem az ilyesmit. Szép volt Christoper, szép volt Jonathan!
    - A zene remek volt, amikor feszültséget kellett teremtenie, hát megteremtette, nagyon tetszett.

Hát ennyi. Egy nagyszerű filmélményben volt részem tegnap, de biztos vagyok benne, hogy a hype 50%-áról Heath halála tehet. Messze van ez a film egy Remény Rabjaitól, vagy egy Keresztapától, de az is fix, hogy kategóriájának jelenkori képviselői is mérföldekre vannak lemaradva tőle. Ha tehetném ma megnézném újra, hogy minden kitisztuljon minden apró részlet és újra elszórakoztasson Heath játéka.
    Alig várom a díszdobozos DVD-t.