1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Real13
    Pontosan ezt, de mivel nem szeretem különösebben Rambo-t,meg a filmeket,nálam nem ér többet.Lehet, h rendezői koncepció,de ez elég?Szerintem nem. Egyébként rengeteg hülyeség van a Rambo 4-ben (a többiben is, meg az összes akcióban kb)főleg amikor az egész burmai hadsereg Rambo gépágyúja elé fekszik, ahelyett, hogy az egyik hátulról meglepné.:)Egyébként írogatok egy blogra,és oda ezt írtam,és ezt tartom is.Attól függetlenül, hogy nem pont az én világom.

Emlékszem megboldogult gyermekkoromban mekkora divatja volt az olyan hangzatos kijelentéseknek, mint: 'Kinyírlak, akár Rambo" vagy éppen 'esélyed sincs, én vagyok Rambo!" Persze ezek közel sem vérre menő verekedések voltak, pusztán csak játék, de az biztos, hogy Rambo volt a legtöbb lurkó számára a legyőzhetetlen harcos, a követendő ikon. Vicces egyébként, hogy meggyőződésem szerint az ezen szavakkal élők fele sem látta a három filmet, de a mítosz szájhagyomány útján is terjedt.

A filmvilággal komolyabban foglalkozók egy része szerint a Rambo részek igazi klasszikusok, mások szerint ennél nagyobb szenny nem is létezik. Ők azok, akik egy-egy ' a történelem legjobb akciója" kijelentést csak egy gúnyos mosollyal jutalmaznak. Jómagam körülbelül egy évvel ezelőtt láttam először az egyik kereskedelmi csatornán Stallone leghíresebb karakterének három kalandját. A First Blood tetszett, de nem tartottam többre egy mezei akciómozinál. A második rész nyerte el leginkább a tetszésemet, az hasonlított leginkább arra a képre, amelyet még régen kialakítottam magamban a hírhedt Johnról. A harmadikról röviden csak annyit, hogy finoman kifejezve is bűnrossz lett. Ilyen vegyes előzmények után álltam neki a szimplán csak John Rambo címet kapó negyedik résznek.

Stallone-nak egyszer már sikerült halottaiból feltámasztani egy kultikus karaktert és sorozatot, a Rocky szériát. Az általános vélekedések szerint a Rocky Balboa a hat film közül a második legjobb lett. Látszott rajta, hogy a sok évnyi mélyrepülés után Sly komolyan gondolta a visszatérést, és apait-anyait beleadott. A kérdés ezek után az volt: Sikerül- e mégegyszer megmásznia a Mount Everest-et , és a vietnámi veteránnal is hasonló csodát visz véghez? Mondhatnám most azt, hogy eljött az igazság pillanata.

A történet az első rész kivételével teljesen másodlagos volt a Rambo filmekben, és ezen a jól bevett hagyományon láthatólag nem sokat akart változtatni Sly, aki hasonlóan a Rocky Balboához ismét magára vállalta a a forgatókönyv megírását és a rendezést is. Ezúttal a burmai háborúba kapcsolódik be kis unszolás után John, hogy átrohanjon kivételes képességeivel egy fél hadseregen, megmentsen (majd) mindenkit, és utána ismét befejezettnek tekintse karrierjét.

A rajongók pontosan azt kapják, amit elvártak, ennek is köszönhető az IMDB erősen túlzó pontszáma. A maximális hagyománytisztelés nevében a sikerrecept nem változott, nem történt semmifajta modernizálás, minden ugyanolyan, mint anno a 80-as években. Sly tehát jól használja ki a mai retro korszakot, amikor majd mindenki a régi szép időket sírja vissza. Ennek megfelelően a párbeszédek is maradtak facsipesz egyszerűségűek, de legalább a magas korhatárbesorolásnak köszönhetően nem bájos locsi-fecsi folyik , hanem kemény, tökös dumák hallhatóak megfelelő mennyiségű fuck szócskával.

A mészárlás már a kezdő képsorokban megkezdődik, de az igazi tarolás az utolsó fél órában várható. Rambo és lelkes társai (merthogy vannak, de sok vizet nem zavarnak) rengeteg katonát ölnek meg. A vezér természetesen a veterán, aki kihasználja a teljes fegyverarzenálját , az íjtól kezdve a késen és katanán keresztül a puszta kezét és rengeteg pisztolyt is kezelésbe vesz. Az igazi bónuszra azonban csak a végén tesz szert, de akkor kő kövön nem marad. Ismét csak hálát kell adni a maga korhatárbesorolásnak, mert ennek köszönhetően nem kellett spórolni a cafatokra hulló emberek, testrészek garmadájával. Itt kérem nincs semmiféle cicoma, a vér patakokban folyik, a belek repkednek, és mindez totálisan valósághűen. (talán kis túlzással) A szokásos elemek mellé sikerült becsempészni egy-egy különösen hatékony jelenetet is, (a mészárlásokat leszámítva) az egyik egy flashback ,visszaemlékezés, a másik meg egy bomba felrobbanása utáni lökéshullám elöl való menekülés.

Stallone bár láthatóan megöregedett, sikeresen adagolta magába a különböző szteroidokat, így igazán kigyúrva bújt újra Rambo bőrébe. Hozza a szokásos alakítását, ami vagy tetszik valakinek, vagy nem, de mivel ez az ember már teljesen összefort a karakterrel, akár tökéletesnek is minősíthetnénk, amit nyújt.

A végén a válasz a nagy kérdésre: Igen, Sly megcsinálta! A rajongóknak biztosan tetszeni fog, de aki eddig sem szerette a sorozatot, az most sem fogja megkedvelni. Végül kedvenc idézetem egyenesen Rambo szájából: live for nothing, or die for something!