1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Real13
    SWEENEY TODD

Tim Burton kétségkivül több,mint egy egyszerű rendező.Egyedüli látásmóddal rendelkező művész,elborult elméje pedig már rengeteg zseniális filmmel ajándékozta meg a nagyérdeműt.Gondoljuk csak át ,milyen remekművek készültek el az irányításával:Batman,Ollókezű Edward,Nagy hal,Az álmosvölgy legendája,A halott menyasszony,Ed Wood,Beetlejuice,nem is beszélve a kevésbé jelentősekről,mint a Batman visszatér,Támad a Mars!(ez szerintem az egyik legjobb paródia),pár rövidfilmje,vagy a nem az ő rendezésével,de az ő neve alatt készült Karácsonyi lidércnyomás.Egyetlen szégyenfolt található csak filmográfiájában,a Majmok bolygója remake,de ahogy én tudom,annak elkészítésébe csak a stúdió erős nyomására vágott bele.

Legújabb alkotása egy színdarab és musical formájában már többször bemutatott történet,amely egy 19.századi borbélyról szól.Hősünkkel az élet kegyetlenül elbánt,és 15 évnyi kényszerű száműzetés után már csak a bosszú élteti.Megölni azt az embert,aki megfosztotta szabadságától,családjától,és céljainek elérése érdekében szövetkezik Mrs.Lovettel,a helyi pitesütővel,gyümölcsöző kapcsolatuk eredménye pedig nem egy 'bizonyára nagyon finom,de emberhúsból készült" pite lesz.Ez utóbbi mondat kissé meghökkentő lehet annak,aki még nem hallott a Sweeney Todd-ról,de biztosíthatok mindenkit,ez nem egy agyatlan horror,sokkal inkább egy kissé véres,ám annál gyönyörűbb,drámai történet.

Ami még sok(k) lehet egyeseknek,hogy ez bizony egy musical,de ez ne zavarjon meg senkit abban,hogy megnézze a filmet.Hatalmas élményről maradna le az,aki emiatt hagyná ki Burton legújabb remekművét.A filmben elhangzó zenéket egyébként Stetphen Sondheim szerezte,a forgatókönyvet John Logan írta.Minden szereplő a saját énekhangján 'szólal meg",ezalól kivétel Sacha Baron Cohen,másnéven Borat,vagy Ali G.Legalábbis,én ezt olvastam.A dalok egyébként nagyon jól sikerültek,kellően hátborzongatóak,és nem mellesleg szépek is.

Burton egyedi vizuális világa itt is megjelenik,persze kicsit meg volt kötve a keze,hiszen ezúttal(igaz,nem először) egy már kész művet adoptált,így nem volt igazán alkalma minden rá jellemző dolgot belesűríteni a ST-ba,de ez egyértelműen nem baj,ugyanis amit kapunk,az több mint észvesztően jó.A város lehangolt ábrázolása szerintem Todd lelkivilágát (is) mutatja be,erre utal,hogy abban a pár visszaemlékezős jelenetben,amikor még boldog volt,minden színes,virágokkal teli, a mostani világ szürke,szinte már-már éjfekete,akárcsak az ő lelke.Ez a depresszív ,ámde igencsak erőteljes hangulat jellemző az egész történetre,a képi hatásokra is.A kosztümök ugyancsak kiválóak,és egy pillanat erejéig még visszatérnék a soundtrackre:ha az nem lenne elég,amit a képernyőn,vásznon látunk,a dalok és zenék még jobban ráerősítenek a sötétségre.Némi fekete humor is el van szórva a történetben,érdemes ezekre is figyelni.

Tim Burton-re jellemző még az is,hogy szeret a már bevált színészekkel újra és újra együtt dolgozni,de legalábbis Johnny Deppel biztosan.Ez pedig nekünk csak jó jelenthet,ha napjaink két ilyen nagy filmes alakja ismét együtt bizonyít.Depp egyébként saját bevallása szerint sem tud énekelni,de erre most felségesen rácáfolt.Ő természetesen Sweeney Todd megformálója.Alakításában ismét nem lehet hibát felfedezni.Burtonné,azaz Helena Bonham Carter látható Mrs.Lovett-ként,és őbenne sem kell csalódnunk.Nagyon jól állnak neki ez a félig,vagy egészen boszorkányos(Harry Potter Bellatrix-e) szerepek.Alan Rickman a tőle megszokott rutinnal hozza a velejéig gonosz Turpin bírót,Sacha Baron Cohen-t pedig élvezet látni a sok marháskodása után egy ilyen komolyabb filmben is,és a meglepő az egészben az,hogy nem lóg ki a három nagy név mellől.

Bár a magyar mozibemutató csak február végén lesz,azért én arra biztatnék mindenkit,hogy várja meg ezt az időpontot,és ott nézze meg ezt a zenés thrillert(én mindenképp megyek:).Jelen sorok írója is csak azért látta már a filmet,mert nem bírt tovább várni,és meg kellett tekintenie,így is már túl sokáig kellett várnia.Amerikában méltó lezárása a 2007-es évnek,nálunk meg 2008 első igazán nagy durranása lesz,ha nem is bevételi,de kritikai szempontból.Egyébként,ha 2007 legjobb filmjére most kellene szavaznom,vagy a Sweeney Todd-ra,vagy a Grindhouse-ra tenném le a voksomat,ami ismerve magamat,nagyobb elismerés nem is lehetne Tim Burton rendezőnek és csapatának.