[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Napola:
Hozzászoktam, hogy az ilyen háborus és főleg náci témát feszegető filmek elgondolkodtató, sokkoló, vagy legalábbis lehangoló hatású, maradandó emléket adó művek lesznek. Nos, a Napola nem ilyen. Szinte semmit nem nyújt. Igazán be sem mutatja azt a kort, a jugentek agymosását.. semmit. Van egy alsó osztálybeli boxot tanuló fiú, aki lehetőséget kap, hát él is vele, és elmegy egy ilyen kiképző táborba. Futatják, órán súlykolják belé hogy a zsidó a lefőbb ellenség (2 perc, gyorsan összecsapva a filmben), bemutatják a fia érdekét semmibevévő, a birodalmi eszmét vakon követő apukát, meghalnak páran, azt kész, ennyi. Nekem csalódás volt.
Öngyilkosok Klubja:
Hát ez sem azt hozta igazán amit vártam. Főleg a vége miatt. Egyrészt leszögezhetem, hogy számomra most már tényleg, a legbetegebb nemzet díját, a japánok nyerték el. Másrészt úgy tünik, hogy számukra a vér két féle alakban tünik fel. A vörös, asztalon, betonon végig folyó, arcra rácseppenő, és a narancssárga, össze-vissza fröcsögő.
Lehet érezni e filmben, hogy a készítője mit akart, milyen gondolatok jártak a fejében, de tisztán láttható, hogy mind ez csak megmaradt valahol mélyen belül, homályosan, nem tisztult ki. És pont ilyen a film is. Homályos nemigazánrávilágosodások, kétségbeesett, görcsös tapogatások sok féle irányban.. és a végeredmény bizony összecsapott, félrecsuszott katyvasz. A hosszú percegik ennyit ecsetelő monoton szövegek: "milyen kapcsolatban vagy magaddal? kapcsolatban vagy magaddal? A feleségeddel kapcsolatban vagy. Ha meghalsz kapcsolatban leszel magaddal? Érted milyen kapcsolatban vagy most magaddal" - már már siralmasak.
Az ilyen filmekbe sokszor jó az, ha a vége nincs teljesen befejezve, ha a mondanivaló kicsit homályos. De azok a filmek álltalában szilárd talpazaton állnak. Ez a film nem.
De lehet csak én nem nőttem fel hozzá. Egyszeri megnézésre viszont jó. Probálnak sok érzelmet belehelyezni, sokkolást, kicsi horrort, adagnyi fejtörést. Talán majd a készítő(k)től lesz még jobb film is jó pár év múlva. A célját viszont elérte, nem lehet figyelmen kivül hagyni, ha már megnézted. Napokig rágni fogod magad rajta.
Amiben a legjobb volt a film, az a hangulata.. kicsit a Lain címet viselő anime-hez hasonlított.
Ja és persze pozitivum, hogy a kritikusnak egy jó tápanyagot biztosít. Mert oly sok mindent rá lehet erőszakolni, bele lehet magyarázni, annyi mondanivalót ki lehet ügyes-bajos módon csikarni belőle, hogy az eszméletlen. :) (pont azért, mert mint mondtam a készítőnek is ezzek voltak a fejében.. csak hát a végeredmény nem lett az igazi)
Túl sokat irtam róla, pedig hát nem értek én ehez. Itt egy jobban összeszedett, pozitivabb vélemény a filmről: kritika