[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
A Karib-tenger kalózai - A világ végén (Pirates of the Caribbean - At World's End)
Kevés olyan film - és ezen belül is Disney produkció - van, amit ennyire nagy várakozás övezett volna részemről és úgy nagyközönség részéről egyaránt. A történet immáron trilógiává bővült, ami egyrészt a történet lezárását(?), másrészt az úgy általában "a harmadik epizód" jelzővel ellátott művekbeni veszélyt hordozza magában. Nem is kell messzire mennünk, pár hete a Pókember 3, illetve forgatási technikában leginkább hasonlító Mátrix - Forradalmak is csúnya kritikai és nézői visszajelzéseket tudhat magáénak. Persze, mint ahogyan az szokás a legújabb rész monumentálisabb, grandiózusabb és látványosabb a korábbiaknál és mindinkább előtérbe kerül az amit a nézők kedveltek az előzőekben. Sokan állítják, hogy Johnny Depp és az általa megalkotott Sparrow kapitány nélkül nem volna ilyen jó a franchise. Ezzel egyet is értettem...eddig. Most mikor Jack nem volt a vásznon jobban élveztem a filmet. Egyszerűen sok volt belőle és az idétlenségéből. Sajnos, nem sajnos a karaktert csontig megismertük, Depp 100%-osan eljátssza, de ebben a magasságban már inkább idegesítő, mint szórakoztató, ráadásképp még a írók sem voltak képesek igazi poénokat adni neki. A marháskodás és komolyság közti határt valahogy sehogy sem sikerült megtalálni, a - kicsit mennyiségileg ellentétben az előzetes hírekkel túlzásba vitt - humoros jeleneteket, hol egy népírtás, egy totális fejlövés vagy éppen egy megfagyott lábujját letörő kalóz váltogatja. Egy 12 éves gyerek meg azt sem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen (én sem tudtam). A történet még csavarosabb, még "kalózosabb", el is vesztettem a fonalat, hogy ki-kivel köt éppen egyezséget. Az akciószcénák eszméletlenül látványosak, bár a 160 percre való elosztásuk nem sikerült a legjobban, a 25-30 perces non-stop orgiára a végéig várnunk kell. Sokszor előfordul, hogy a "saját maga paródiája" állítás igaznak bizonyul, amellett, hogy egy kis giccs sem marad azért el a végéről. A alakítások nagyon jók, főleg Rush-é (aki inkább nagyszerű), Keira színészi képességeinek határai viszont vörösen világítanak, Chow-Yun Fat pedig méltatlanul kis szerepet kapott. Megjegyezném, hogy a szinkron rettentesen elnyomja a színészeket. Addig, míg eredeti nyelven nem néztem meg, nem tudok helytálló véleményt alkotni. A filmet egyébként borzasztóan élveztem, jó volt a régi rossz fiúkat jó fiúkként látni, egy közös célért küzdeni és megismerni az aprólékosan felépített világot. Bízom benne, hogy a díszdobozos trilógiával végre meglephetem magam karácsonyra.
Eddig 8/10 - majd a dvd után még fentebb is mehet