[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Pans Labyrinth (Faun labirintusa)
Na, ezt nevezem én alkotásnak. Bár egyre inkább úgy tünik, hogy a mai fiatalságnak csak a Crank, Fast Fouris és 300 féle felturbozott akció és látványfilm kell, lehetőleg minnél kevesebb mondanivalóval, gondolkodás és érzelem nélkül végigülhető történettel. Öröm láttni, hogy néha egy-egy igaz film is születik. (nem, nem lesúlytás az említett filmekhez, csak kritika, és kritikából sem minden pont az összes említettre szól :P. Azokra is szükség van, kell néha olyasfajta kikapcsolódás is.. csak nem szabadna túlzásba vinni)
Nem elemzem a filmet, ahhoz én kevés vagyok. Aki kicsit is nézi, és nem csak láttja a filmet, annak ugyis lesz min gondolkodnia, merengenie, lesz mit megvitatnia magában, vagy esetleg másokkal. A többiek meg ócsárolják, max sajnálni vagy megnemérteni tudom őket.
10-ből sok pontot elért dráma volt ez nálam, és vigyázat annak aki csak ezek után nézi meg: nagyon lehangoló, és néhol brutálisan realisztikus. A második világháború vége felé, a fasiszták álltal birtokba vett tanya, az ott élő háznép, az ellenállók és szimpatizánsai, a kegyetlen kapitány, a számára csak terhet jelentő, de a fiát a szíve alatt hordó asszony, és a tündérmeséken felcseperedő, de a felnőt világtól messzire menekülő leány története.
És, még ha depresszív hangulatot árasztó, de a maga nemében mégis csodálatos környezet is rányomta a bélyegét a filmre. A bogarakkal teletüzdelt sáros odú, a mohás, sötét régi labirintus, a sűrű erdő és a korhadó, ódon faház, mint egy-egy kitünő színpada a film jeleneteinek.
(egyes trükk készítésére azért kiváncsi lennék. Biztos hogy számítógép, de nagyon élethűre sikeredett: a szétvert orr, és főleg a felszabdalt száj, és annak összevarása. Borzongató)
A lényeg, ezt is csak ajánlani tudom. És nem csak egyszeri megnézésre!
A képzelet-valóság dologhoz meg az én véleményem (azért spoilerben, mert még lelőhetném a történet végét annak aki még nem látta):
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ha nem is felesleges, de biztos hogy nem érdemes azon rágodni, hogy most amit a lány látott azt tényleg csak ő képzelte el, vagy létezett a meseország. Az a fontos, hogy a lány elhitte, átsegítette néhány, talán gyermeki gondolataival igazán fel sem fogott szörnyűségen, és hogy végül abban a tudatban halt meg boldogan, hogy ő örökkén élő hercegnője a tündérvilágnak. Csak ez számít. (a krétarajz, meg a virágzó fa, és az összes többi csak összezavarásnak van, mert hát konkrét lezárással nem lenne ez ilyen jó film :D)