1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Szolnokboy1
    300

Nos hát, megtettem amit megkövetelt a haza. Az első teaser óta várom ezt a filmet, és már akkor eldöntöttem, hogy ha a világ végére is kell menni de megnézem moziban. Ez ugyanis egy nagybetűs MOZIFILM, első megtekintés csak ott érdemes. Elolvastam a képregényt a megtekintés előtt, hogy legyen egy kis előműveltségem és hát mondhatom adaptálás terén profi munkát végeztek a srácok, képkockáról-képkockára megegyezik az állóképpel. A szín- és látványvilág eszméletlenül mutat a vásznon, a csodálatos hátterek és a csatajelenetek új irányt és fitiyszt mutatnak a történelmi alapokon nyugvó hasonló alkotásoknak. A forgatókönyv a storyboard-dal együtt ugye már meg volt írva, így azt már csak kiegészíteni, kerekítgetni kellett, hogy a játékidő egy ilyen átirathoz (és persze mint egy filmhez) méltó hosszúságú és formájú legyen, mindezt patriotizmussal, az egész "300 spártai" tanúlságos legendájával őszintén, a történelem előtt tisztelegve teszi. Gerard Butler ugyan nem színészi teljesítményével hódít ígazán, merthát a gyomorból üvöltés profi szintre való fejlesztése nem kifejezetten értékelt dolog a színészet képzeletbeli csúcsán, de mentségére legyen mondva, hogy karizmatikussága, férfias testalkata és arcvonásai miatt keresve sem találhatnánk nála tökéletesebb színészt Leonidas szerepére. Rodrigo Santoroval, azaz Xerxes-sel talán még igazabb a fenti megjegyzés, az ő kissé homoszexuális jellemzőkkel bíró kinézete és mozdulatai a dörgő, érces, félelmet keltő orgánumával pont úgy állnak szemben, mint Leonidas karakterével. David Wenham meg többnyire csak úgy van. Na de térjünk ki a hiányosságokra is mert azért nem mindennel voltam teljes mértékben elégedett. A csatajelenetek rendkívül látványosak, az első néhány ütközet alatt illetve után az állunkat keressük a belassításokkal tűzdelt(!?) akció orgiában, de negyediknél már inkább a koffeinnel dúsított kólánkat. Mindez azért van, mert a sok "slow-motion" a jelenet dinamizmusával együtt agyunkat is egyes sebességbe kapcsolja, hogy aztán egy nagy gázfröccsel ismét normál helyzetbe találjuk magunkat. Ilyenekkel játékidőt hosszabbítani nagyon csúnya dolog, kedves készítők vagy éppen a képregény állóképeihez próbáltak közelíteni, amit szintén helytelennek vélek. A kissé neo-punk beütésű zenék egyébként valamelyest ellensúlyozzák a lendületvesztést. Lényeg: a kevesebb több lett volna. Amit még meg kell említeni, részletek terén a Sin City aprólékosabb volt, ott valahogy jobban volt súlya az animációknak, a 300 esetében nem egyszer szembesülünk a "mint kés a vajon"- típusú felnyársalásoknak, valamint a vér megvalósítása sem volt az igazi. Summa summárum, a 300 baromi jó film, baromira tetszett és rettentően mozira készült (DVD-n már biztos nem lesz ilyen), plusz kiváló képregény átirat, kicsit több alapossággal még finomabb lehetett volna, és tudom, hogy nem érdemel ennyit mégis megkapja a 9-et, mert hatalmas FILMÉLMÉNY!

9/10