[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Apocalypto:
A film körüli hecckampány egyszerűen túlzás, a világon semmit sem láttam benne, ami miatt bármilyen szinten is összevethető lenne (vérességben, kegyetlenkedős jelenetekben) mondjuk egy-egy jobb régi zombis átlag-horrorfilmmel (tudom, ezért kapni fogok, de ez van :) ). Ráadásul azokban a trükkök is jobbak voltak. Itt pl. az a mű-párduc egyszerűen vérgáz volt, nem is tudom, mikor láttam ilyen rossz plüss-vackot utoljára filmben. :(
A sztori az olyan so-so, szódával elmegy kategória. A végefelé már (én is :) ) vártam, mikor teszi fel a piros fejpántot (Rambo :) ), vagy mikor jön a sártapasztós / hőlátás elől elbújós móka (Predator :) ). Végülis, ez utóbbit félig-meddig megkapjuk. ;) Kár, hogy Gibson nem tudta eldönteni, hogy a "nagy vadász" az most hős, vagy béna legyen, ezért aztán néhol ez is, meg az is, ami - szerintem - sehogyse jó.
Végül pedig a nép valódi kultúrájáról tényleg nem tudunk meg semmit, mivel a film pont a hanyatlás tetőpontján játszódik, és ott már tényleg mindent bevetettek, hogy megállítsák a folyamatot (persze, "csakis" ész nélkül). Lehetne még regélni a feltételezett okokról, de lényegtelen, amit a film bemutat a társadalom önpusztításba torkolló őrjöngéséről, az valószínűleg pont úgy történt. Csakhogy a moziba beülő Átlag Néző valószínűleg észre sem veszi, hogy pl. milyen hatalmi harc zajlik ott a templom tetején, azok a pillantások, jelentőségteljes pózolások egyszerűen magyarázat nélkül maradnak. Csakúgy, mint az idáig vezető események felvezetése. Jól jött volna a film elejére egy narrátoros intró a helyről, a korszakról, meg úgy általában arról, hogy kik is ezek a kimázolt, felcicomázott palik, mit tudunk róluk, és hogy miért lettek olyanok, amik. Pedig volt egy történész a csapatban, igazán dukált volna neki pár perc az elejére, és akkor mindenki szépen belenyugodott volna, hogy amit lát, az csak feltételezés. Valószínű, hogy így történt, de nem tudjuk biztosra. Hódító ősapáink gondoskodtak róla, hogy elpusztuljon az írott maradványok döntő többsége. Mondjuk az is megérne egy filmet, hogy mi zajlott le az európaiak megérkezése után. Bár az nem lenne ennyire... humánus...
Értékelés: 6/10
Napola:
A sztori röviden: 1942, Németország. A fiatal 17 éves munkásgyerekre egy bokszmeccs alatt felfigyel egy Napola-tanár, aki beajánlja őt az iskolába (a Napola ("National-politische Erziehungs-Anstalt", vagyis kb. Nemzeti-politikai Oktatási Inzétmény) olyan elit-iskolahálózat volt, ahol a leendő Birodalom sok-sok tartományának, körzetének a leendő parancsnokait akarták kiképezni). A suliban hamar barátokat és ellenségeket szerez magának, a kiképzés szigorú és sokszor megalázó, de a srác jól bírja a dolgot egészen odáig, míg több tragikus esemény rá nem döbbenti arra, hogy miféle embereket akarnak nevelni belőlük.
A felütés jó, a sztori jól halad a drámai csúcspontokon át egészen... a baromi rossz befejezésig. A film első bő háromnegyede simán nézhető, jól össze van rakva, tkp. semmi baj nincs vele, de a befejezés szerintem valami oltári módon el lett b*szva. Adódott volna még sok más kézenfekvő lehetőség a szálak elvarrására és a történet kerek egészbe foglalására, de szvsz sikerült a legrosszabbat, a legbénábbat kiválasztani.
Ezért csak 5/10.