1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Blasta
    Az ember gyermeke
    ------------------------
    8/10

Az előzetesen olvasott kritikák agyon magasztalták a filmet, így énis nagyon vártam, hogy láthassam. Nem csalódtam. A film zseniális, apróbb hiányosságai vannak, de ettől függetlenül érdekes, izgalmas és még mondanivalója is akad bőven.
    Hogy miről szól, arról nézzen utána az akit érdekel. Röviden, talán poszt-apokaliptikus, sci-fi-szerű, drámának nevezném, de ez sem fedi teljesen a valóságot. Nehezen besorolható a film szerintem.
    Végig olyan "28 nappal azután" érzésem volt, csupán ez a film kicsit lassabb tempójú, de mégsem unalmas. Komolyabb tűzharcokra és akcióra ne nagyon számítson senki, legalábbis a főszereplő sztorijával kapcsolatban nincs ilyesmi. Inkább a körítés, a mellékvonalak kapcsán láthatunk ÁLLKERESŐS tűzharcokat, illetve egyéb akciójeleneteket.
    A dráma vonalát végig kísérik a közeli jövő sötét történései. A film nagy részénél olyan érzésem volt, mintha dokumentumfilmet látnék. Iszonyatosan aprólékosan, életszerűen ábrázolták a közeli jövő angliájának összeomlás szélén lévő társadalmát.
    Amitől viszont leginkább padlóztam, azok a pár akciójelenet kidolgozottsága, és egyéb kulcsfontosságú jelenetek ábrázolása.
    Kéremszépen, a legtöbb ilyen jelenetet kb. 2-5 perces, vágás nélküli adagokban tolták az arcomba, ráadásul olyan NEM CGI effektekkel, amitől 100%-osan úgy éreztem, hogy valóságot látok és nem fikciót.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az első ilyen jelenetnél egy autót támadnak meg a csőcselék. A kamera végig az autóban utazók szemszögéből mutatja a történéseket, ahogy molotovval megdobálják az autót, rálőnek az egyik utasra (eltalálják, minden véres), illetve visszaverik a támadást (krosszmotor ajtóval történő fellökése hátrafelémenet közben).

Egyszerűen ezen jelenetek alatt megállt bennem minden, szinte ott éreztem magam a szereplők között. A legtöbbször kézikamerát használnak, de a háborús, "ridliszkottos" remegő kamerát mégis kerülték. Anélkül is lehet életszagú harci helyzetet teremteni.

A végén, egy gettóban történt felkelést láthatunk kb 5 perces vágás nélkül, ekkor legalább 100 statiszta, különféle járművek, tankok (ezek lőnek és fel is robbannak) tűnnek fel, kíméletlenül életszagúan ábrázolva.

Két pontot azért vontam le, mert néha tényleg kissé lassan alakul a sztori, de ez nem azt jelenti, hogy unatkoztam!!! A másik pontot azért vontam le, mert a film vége kissé demagóg, de aztán ezt végülis remekül helyrehozzák.
    Ismét Spoiler:
    Régóta nem született gyermek a földön, és egy nagyon durva, városi gerillaharcok során a bébi sírását hallva mindenki leáll, és kiengedik a harcok közül a gyermek anyját és kísérőjét. Ekkor kicsit elmosolyodtam, demagógnak éreztem a dolgot, már vártam mikor borul össze a rabbi és a pápa (:D) de ami utána jött, az végülis helyrerakta a dolgot. Slussz poén: filmen először láttam LÉNYEGÉBEN TÖKÉLETESEN ÉLETHŰNEK TŰNŐ SZÜLÉST!

Egyszóval az utóbbi idők legerőteljesebb filmje amit láttam, szinte hibátlan, mindenkinek ajánlom, aki képes komolyabban elgondolkozni és igényli a mondanivalóval bíró ""akciófilmeket"". (súlyozottan macskakörömben értendő az akciófilm).
    Fast and the furious rajongók messzire kerüljék, úgysem fogják sem érteni, sem értékelni!