1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • PetruZ
    Nanny McPhee (2005, http://imdb.com/title/tt0396752/)

Bevallom, többnyire kiütést szoktam kapni a "családi (gyerek)filmek" többségétől, főleg azoktól, amelyek az óceán túlpartjáról érkeznek, igyekszem is messze elkerülni őket, de az angol társaikkal kapcsolatban ritkán vannak hasonló érzéseim, így ez utóbbiak - a korábbi jó tapasztalataim okán - általában jelentős fórral indulnak nálam. Bár amikor tavaly először olvastam erről a filmről, valahol homályos bizonyossággal tudni véltem, hogy "ím, eljövé az első mozis Potter-klón" (könyvből van már szekérnyi), tehát túl sok reményt nem is fűztem hozzá.
    Aztán a napokban volt szerencsém megtekinteni, és tulajdonképpen minden bejött, amire számítottam. Oké, semmi köze a HP-hez, ez tuti, de a többi "általános" családi mozi jellemző az stimmelt: sok gyerek, nagy ház, látástól mikulásig robotoló szülő, magukra maradó gyerkőcök, családi konfliktusok és gonosz mostoha-aspiránsok, meg nyálhömpöly a végén. Ja, igaz, cukifalat kisállat az nincs (illetve nincs nagy szerepe). És mégis, mindezek ellenére / mellett a Nanny McPhee egy kifejezetten jó film. Ordító klisékkel van tele, de ahogy nézi az ember, a címszereplő oltári ronda, bibircsókos, kiálló fogú boszorkánnyal együtt szépül meg az egész, nézése közben fokozatosan megnyugodott, "kisimult" az egyszeri, horror- és akciófilmeken felnőtt, halálmetált hallgató szende lelkem is ;), és meglepve tapasztaltam magamon, hogy a hóeséses fináléval együtt járó "kötelező" nyáladzás sem késztetett semmiféle ingerült reakcióra, hogy majd itt jól lehúzzam ezt az egész vackot. :)
    A sztori ismertetését kihagynám, úgy öt perc alatt egyébként is tutira kitalálható az elkövetkező másfél óra szinte minden mozzanata, még a happy end is. Akkor miért érdemes megnézni? Elsősorban Emma Thompson és Colin Firth miatt. Előbbi egy félelmetesen ronda boszorkányt alakít; ha nem tudtam volna, hogy ő játssza a címszerepet, nem jöttem volna rá. Egy olyan házba érkezik, ahol hét kibírhatatlan gyerek már tizenhét dadust "fogyasztott el", és bár vannak bizonyos varázslatos képességei, mégsem ezzel éri el az igazi eredményeit, hanem az érzelmeivel és a szívével. Másrészt nem lenne igazi angol film morbid humor nélkül, ezért a Colin Firth alakította apa foglalkozása - mármint az, hogy egy temetkezési vállalat vezetője és hullakikészítője is egyben - csak extra csavart ad a filmnek, ahol végig megüli a levegőt az elhunyt szerető anya finom jelenléte. A gyerkőcök meg nagyszerűek, különösen a kisebbek beszólásai ülnek nagyon. :) De általában igaz az is, hogy semmi túljátszás nem látszik rajtuk, nagyon jól teszik a dolgukat. A többi szereplő erősen karakteres, inkább kifigurázott mintája a gonosz mostohának, a kis hercegnőnek, a debella szakácsnőnek, és a vén, vaksi, de kőgazdag anyósnak, mindazonáltal illenek a film erőteljesen színes, itt-ott kicsit meseszerűen túlzó, a XVIII-XIX. század Angliáját bemutató képi világához, hangulatához.
    Egyszóval kellemes, hangulatos (és nem mellékesen még vicces is, jókat lehet nevetni rajta, bár a poénok többsége afféle "tortás" csetlő-botló geg, mégis elviselhetőek) kis film ez, gyerekeknek és felnőtteknek is tartalmas szórakozást és kikapcsolódást nyújt, megéri az árát.
    Értékelés: 8/10

"Hm." ;)