1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!


Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • viizo
    #106008
    Indiana Jones és a Végzet Tárcsája

    Boomerként az első és a harmadik Indiana kaland számomra örök és meghatározó kaland-klasszikusok, amiket ha bármikor is előveszek, egyszerűen sohasem unok meg. A második rész számomra ellenben nem létezik, a negyedik pedig valamelyest ugyan szépült az idővel, de a mai napig nem lopta be magát a szívembe.

    Az új film meglepően kellemesen, mindhatni klasszikus, vérbeli Indiana kalandként indul, ami egy vonat tetején történő ugraburga közben szépen lassan átvált egy vetített hátterű, túlgyorsított valamibe, és ez végig velünk is marad - gyakorlatilag aláásva a kalandozás esszenciáját.

    Miért imádta mindenki az első kalandokat? Mert Indy tényleg a poros Afrikában és más eredeti (vagy annak tűnő) helyszíneken kalandozott, mert hihetően és nagyon gondosan építették fel a díszleteket, és mert az akciók csonttörően merészek és kreatívak voltak, és 'a gonoszok', de akár egy szimpla mellékszereplő katona is igazi karakterek voltak. És miért utálták sokan a negyediket? Mert átment egy bénácska vetített hátteres, abszolút meseszerű túlzásokkal teli, teljesen életszerűtlen karaktereket felvonultató filmmé.

    És megint sikerült ugyanitt elrontani, sőt - az új rész szvsz még a negyediket is alulmúlja. A pár eredeti helyszínre elszalasztott kaszkadőrgárda kivételével a főszereplők gyakorlatilag szinte mindenhol csak vetített hátterek előtt játszanak. Tényleg szinte mindenhol! Egy autós üldözés során, vagy bármilyen nagyívű akcióban nem a karfát fogod, hanem csak nézed hogy mikor lesz vége ennek az izgalommentes, vetített hátteres akcióbénaságnak, mert ezeknél még az is sokkal jobb, amikor csak úgy beszélgetnek valamiről a karakterek.

    A fan service kikacsintások aranyosak, főleg a végefőcím előtti percekben, de ez sajnos nem menti a filmet, ami Harrison Ford éltes kora ide vagy oda - ez bizony egy nagy kihagyott, vagy inkább jól elkottázott ziccer lett.

    Régen minden jobb volt? Nos ha nem is minden, de az Indiana Jones filmek egészen biztos.

    10/4 (a feleségem szerint ennél is rosszabb, 10/3)

    ui: én is kérek abból az anyagból, amit az index írója szívott amikor szerényen 'Az új Indiana Jones-film egyszerűen tökéletes' cikkét legépelte és ezt a csodát 10/10-zel jutalmazta.