[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
hiper KOCKA #104237 Army of the Dead 2021
Mikor először elolvastam a címet, csak sóhajtottam és vállat vontam: "szuper... egy újabb zombis mozi". Már álltam volna fel a gép elől, hogy felbontsak egy jogobellás joghurtot, amikor véletlenül rápillantottam a rendező nevére. Bazze, ezt úgy hívják, hogy Snyder... elkezdett érdekelni a trailer... megnéztem... elkezdett érdekelni a film... megnéztem... és húúú de jól tettem.
Ez a muki mindig belevisz valamit az alkotásaiba, amitől számomra fogyaszthatóbb lesz, mint az átlag. És az átlag ebben az esetben jó nagy betűkkel értendő, mert a zombik minden amatőr mozgóképgyáros kedvencei.
És volt már annyi film meg sorozat ezekből (többnyire kegyetlenül rosszak) hogy már az a szó, hogy "zombi" is erőteljes immunválaszt vált ki belőlem, és úgy kerülöm az ilyenfajta filmeket, mint forró macska a kását.
Viszont ha Snyder mondja, hogy "gyere itt egy zombis film"... én megyek. Megelőlegezem neki a bizalmat, mert az Igazság Ligáját úgy odatette, hogy utána 2 hétig lassítva ettem a vajas kenyeret. Fenomenális volt. (Tudom, van akinek épp ez nem tetszett).
Szóval adtam egy esélyt ennek a csókának, hogy mutassa meg, milyen zombikat és milyen történetet tákolt nekem össze. És ahogy sejtettem, csavart kicsit az agyonjáratott koncepción. Röviden: Snyder zombijai okosak. Oké, továbbra is rondák mint a bűn, viszont ezek használják az agyukat... már ami nem rohadt el belőle. Természetesen nem fognak kiselőadást tartani a Gauss-Osztrogradszkij-féle divergenciatételekből, de filmes társaikhoz képest nagyon is civilizáltak lettek.
A fejlődőképes, tanulékony zombi már George A. Romero műveiben is feltűnt a 80-as években, és öröm volt nézni, ahogy a 3 agysejtjükkel rácsodálkoznak a környezetükre, elkezdenek orientálódni, vagy tereptárgyakat és egyéb eszközöket (pl. lőfegyvert) használni.
Snyder továbbviszi ezt a koncepciót. Szakít a klisékkel és a műfajhoz tartozó sztereotípiákkal, és bizonyos mértékű értelemmel ruházza fel foszladozó statisztáit, ugyanakkor társadalomba is szervezi őket.
Van hierarchia, van területvédelem, van központosított hatalom, vannak képességeik szerint különböző kasztokba sorolt hordatagok, akik csak az alfa parancsára várnak, és elég egy fejrándítás, máris szélsebesen az ellenséges célpontokra vetik magukat, ezzel is szolgálva a közösség érdekeit.
Sőt, kezdetleges formában ugyan, de még üzletelnek is ezek a Las Vegasi zombik. Beengedik a területükre a bámészkodó turistákat, amennyiben elfogadható honoráriumot kínálnak fel nekik cserébe. A nagyfőnök lovon csapatja, van egy zombi cicája is, (egy tigris) amely hűséges sidekick-jeként csinál saslikot a számára nem kívánatos betolakodókból.
A sztori faék egyszerűségű. De nem is kell több. A zomibjárvány csak lokális, egyedül Vegas-t érinti, amit viszont pár nap múlva kvantumhabbá akar bombázni a hadsereg. Igen ám, de több száz millió dollár pihen egy kaszinó mélyén egy páncélteremben. Na ezt meg ugye nem lehet otthagyni.
Viszont a della teljesen gazdátlan... a zombik ugyanis szarnak rá, az átlagember meg nem megy be oda. Ezért néhány tökös kurafi összeáll, hogy valamiképp kigyötörje onnan.
És itt szintén nem érheti szó a ház elejét Snyder kapcsán. Olyan akciót rittyentett oda, hogy nem győztem kapkodni a fejem. Több lőszert okádnak a fegyverek, mint John Woo filmjeiben. Vannak spéci képességű nagyon gyors reflexű zombik, vannak nyomkereső zombik, és vannak az igazi pofozógépek... Bautista erős délceg legény, de itt ő is összeszarja magát.
Olyan durvulás megy, főleg amikor előkerülnek az igazán kemény mordályok, hogy egy pár perces "párnacsata" után a testek úgy festenek, mint a darált hús a tányérban.
Ha a főnök nyakában az izom megrezdül, az engedelmes horda patakként kezd folyni a fordulás irányába. Bizony, itt mindenki tudja a dolgát, nincs szavazás 4 évente, nincs lustálkodás, és nincs korrupció sem.
És ahogy azt megszokhattuk Snydertől, itt sem 90 percben csapja össze nekünk a látnivalót, hanem kellő és gondos felvezetéssel majdnem 2 és fél órán át bámulhatjuk a menekülést, a robbanásokat, a baró lövöldéket, a kézitusát az elit osztag ellen, az átgondolt taktikázást, az idővel való versenyfutást (mivel ha nem igyekeznek, könnyen taktikai atombomba huppanhat a homlokukra) és persze az elmaradhatatlan saját érdekekre játszás, árulás sem marad ki.
Amit itt a rendező bácsi összehozott nekünk, tényleg egy remek, húsba vágó, fejet szétrobbantó móka. Közel sem állítom, hogy nem lehetett volna még javítani rajta, főleg színészi játék terén, de én ilyen filmektől nem is várok ennél többet. Az állkapcsomat már az első órában a földre ejtettem és később sem mertem lehajolni érte. 200 millió dollár ide vagy oda, én még a kapujáig sem merészkednék ennek a konténerekkel körbekerített pokolnak. Rendesen féltem ezektől a rohadékoktól.
8/10