[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
hiper KOCKA #104107 Mortal Kombat 2021
1992 mágikus dátumként égett bele minden magára valamit is adó játéktermi gamer agyába. Kiadtak ugyanis egy verekedős játékot, ami porrá alázta az akkori koronázatlan királyt, a Street Fighter 2-t. A Mortal Kombat jött, látott, győzött. A pergő játékmenet, a lenyűgöző hátterek, a sokféle mozdulatsor és a megfelelő sorrendben lenyomott gombokkal előhívható fatality-k kilóra megvették az átlagpolgárt. A 10 forintosok számára a MK gyilkos volt. Hiszen mindegyik az automata sötét mélyén kötött ki.
Egy ekkora sikert pedig ugyebár ki kell aknáznia a filmstúdióknak is, mivel amellett, hogy további vagyonokat lehetett vele kaszálni, nagy rajongótábort is tudott maga mellé gyűjteni, köszönhetően részben a játék népszerűségének. A 95-ös MK film idején a tékák polcai előtt kígyózó sorok kanyarogtak, és aki a filmet szerette volna kikölcsönözni, annak várólistára kellett feliratkoznia. Őrület mi ment. Pedig mai szemmel a Paul W. S. Anderson által készített alkotás, már igencsak egyszerűnek és kopottasnak hat.
A folytatás viszont meredeken leadta a mércét, méghozzá annyira, hogy jegelték is a projektet laza 24 évre. Viszont most elkezdett olvadni az a bizonyos jég, és elkészült a reboot, mintegy újraírva a műfajt, méghozzá nem kifejezetten a harcra fókuszálóan, hanem kapunk családi drámát is, valamint jobban megismerhetjük egyes szereplők hátterét, pl. Hanzo Hasashi-ét, akinek ezáltal a motivációi sokkal jobban képbe kerülnek, és érthetőbbek is lesznek. 3 dimenziósabb lett a karakter, nem pusztán egy szimpla lángköpködő koponya, mint az első filmben. Megismerhetjük az emberi énjét, a családcentrikusságát, a jó tulajdonságait, stb.
Ezzel szemben más karakterek kibontására már nem szántak annyi időt. Nem is volt, hiszen gyakorlatilag kicsivel több mint másfél órában összecsapták az egészet.
Viszont szerencsére nem húzzák az időt, nincs sok duma, hanem a coolabbnál coolabb akciókra koncentrálnak. Azért a 24 év technikai fejlődés simán meglátszik a filmen. És a lóláb sem nagyon lóg ki úgymond, vagyis igényes cgi-t és animációkat kapunk. Persze ha nagyon kritikus szemmel nézzük lehetne benne hibát találni. De ezért bőven kárpótolnak a kegyetlen jól megcsinált fight-ok.
Goro örjöngő kocsiszétverése, a Lao pörgő kalapjának hússzeletelő funkciója, Shang Tsung lélekszipkázása, vagy mikor Kano lenyomja a gyíkot (nem azt) parádés. De vérfagyasztó jelenetekben sincs hiány: mégpedig szó szerint. Egyszerűen baromi jól meg van csinálva, ahogy a kifröccsenő vér megfagy a levegőben, és utána tőrként használható.
Ezeket tehát nem nagyolták el. Aprólékosan megtervezett brutális harcokat kapunk, némelyik még gyomorforgatóan kegyetlen is. A karakterek változatosak, a helyszínek is, viszont a szereplők játékára már nem tudnék annyi jót mondani. Túl sok kakaót nem visznek bele, helyenként hiányzik a valódi kémia, a hiteles interakciók, nagyjából mindenki csak ledarálja a kötelező egysorost, majd lépünk egy következő harci jelenetre. Főleg a Külső Világ karaktereire értem ezt. Túl sterilek lettek. Shang Tsung úgy néz, mintha a teljes forgatás alatt egy karó lett volna a seggében, és a többi külvilági harcos se nagyon erőltette meg magát. Azon túlmenően hogy hódítani akarnak, nem volt semmi motivációjuk.
A főbb szereplőkkel viszont nincs sok bajom, hozták amit lehetett, meg amúgy sem vártam életrajzi drámák mélységeiben mérhető dialógusokat. Amit szerettem volna kapni a filmtől, nagyjából megkaptam. Mondjuk Raiden esetében örültem volna egy magasabb robosztusabb figurának, mint amilyen a MK11 karaktere volt. Hiába csapkodtak belőle villámok, nem éreztem ki belőle az erőt. Kicsit túl emberire sikeredett a figurája. Kano-t viszont nagyon eltalálták. Egy igazi szemét pszichopata vadállat volt, ahogy azt kellett, amikor pedig megkapta az erejét még gecibb lett.
Ötletesek voltak harc közben a játékból való beszólások is, valamint azok a specifikus harci képességek, amik az egyes karaktereket jellemzik. Odatették tehát magukat, és ebből a szempontból nem érheti szó a ház elejét. Az összkép már egy kicsit árnyaltabb, de az eddigi Mortal filmekhez képest mindenképpen egy kiváló alkotás született, persze tény, hogy nem volt túl magasan a mérce.
7,8/10