[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Metropolis
2,5 óra, fekete fehér néma film, majdnem 100 (94) évvel ezelőttről. ne felejtsük el, hogy egy olyan filmről beszélünk, melyet még Adolf Hitler is látott (és a szóbeszéd szerint, kedvencének tartott). Egy 100!! évvel ezelőtti filmről. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk, egyszerűen felfoghatatlan, hogy ez megszületett. Tényleg látni kell ahhoz, hogy érezze az ember miről beszélek. Ez a méretű munka, ez a megszámlálhatatlan statiszta, a trükkök, a díszletek, embertelen feladatnak tűnnek. És ajánlom a triviák elolvasását, mert abból ki is derül, hogy pontosan így is volt.
El sem tudom képzelni, milyen korszakalkotó élmény lehetett ez a maga korában, de pontosan látom, mely részei azok, melyek nem öregedtek jól. Szájtátva tudtam nézni a hatalmas díszleteket, a mai szemmel is ötletes trükköket és kaszkadőr jeleneteket, elmerülni a képekben rejlő társadalmi kritika aktualitásain, azonban a feszesnek és izgalmasnak szánt akció/menekülős jeleneteknél, túlhúzott karakter interakciókon, ma már gyorsan elkezd unatkozni az ember. Ahogy a színészi játék is, a kornak és a stílusnak bár megfelelő, nekünk riasztóan túljátszott és erőltetett.
Élvezeti értéke így inkább már csak a fent említett megoldások csodálatában érvényesül, és a filmművészettel foglalkozok számára egy igazi szakmai csemege lehet, és érdemes így is kezelni a filmet. És bár volt része, melyet kifejezetten untam vagy melyen kínosan éreztem magam, ez ténylegesen az a film volt, melyet látnom kellett, és egy kicsit sem bántam meg, hogy bepótoltam. Azt meg meg sem kell említenem, hogy a látottakról órákat lehetne beszélni vagy írni, melybe én bele sem kezdem.
Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2021.03.02. 20:05:42