[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
1917
Nekem sikerült minden hírt és trailert elkerülnöm a vetítésig (persze azon kívül, hogy díjesőbe fürdették és mindenhol imádják). Így egy kicsit másra is számítottam. Nem azt kaptam, és nem is nagyon bántam.
Ez, lesarkítva, a Dunkirk, időrendben, hide-and-seek tálalásban. Nagyon nagyon ember közeli, a kamera végig a főszereplőkön van, és a történet, a hadszíntér, csak a háttérben bontakozik ki. Emellett a legnagyobb erénye, hogy levisz minket a lövészárkok legmélyére, bemutatva azt minden apró részletében.
Nyílt vágás, 1 db van az egész film során (és az is egy ájulásként elsötétítésnek "álcázva", minden más vágás nagyon szépen elrejtve). Tehát olyan, mintha a szereplő 2 óráját, teljesen vágatlanul néznénk végig, úgy, hogy a kamera (és vele együtt a néző) lemegy vele a sárba, a habzó tajtékos folyóba, a hullák, a romok közé, a szűk és túlzsúfolt árkokba a tömegbe passzírozza előre magát a főszereplő nyomában. Egyszerűen zseniális. Zsigeri és kézzel fogható a küzdelem, hogy eljussunk a főszereplőkkel A-ból B-be.
Mert a történet az ennyi. El kell jutni az egyik frontvonalról a másikra. Mindezt két embernek, teljesen magukra hagyva, szembe az elpusztított, rommá lőtt pusztaságon át (ahol minden bokorban megbújhat egy mesterlövész), át az ellenség által megszállás alatt tartott romvároson keresztül. Lövés a szereplők részéről talán 5 db esetben esik meg, sokkal inkább a folyamatos előrehaladás, a veszély elkerülése a cél. Pont ezért, kicsit lassú a film. A főszereplőkkel túlságosan nem tudunk azonosulni, kifejtve sem ők, sem a környezet nincs igazán. Annyit tudunk, hogy ha nem érünk oda, 1600 ember élete elvész. Ez elég mozgatórúgó a karaktereknek, de ennyi. A forgatókönyv nem a legerősebb.
Mozi nézésre ajánlom, bár aki a technikai részét nem imádja, annak lehet egy kicsit fárasztó lesz.
Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2020.01.23. 20:51:16