1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Kmarha
    Vertigo
    Szédülés

Mivel mostanra túl vagyok a Hátsó ablakon és Az ember aki túl sokat tudott, kicsit más szemmel tudtam ezt is nézni. Azok nélkül, valószínűleg sokkal durvább véleményem lenne.
    A technikai részekbe ismételten nem tudok bele kötni. Talán a három film közül ez az, ami eddig a csúcsra járatta az aprólékos tervezést. Ez látszódik nem csak a díszletek minőségén, a, néhol túlzottan is direkt és művészies világítás, a kamera zoomolások és mozgások területén, vagy a színészek apró gesztusain (még a kormányt is úgy forgatja a színész a vetített háttér előtt, ahogy azt Hitchcock megtervezte). De legfőbb képen a színhasználat terén. A halál, a múlt színe a zöld, a szenvedély a vörös, és a végzet meg a szőke (:D).

Van hangulata a mozinak, és a kezdeti misztikum, még ma is leköti a nézőt. Engem annyira, hogy el is felejtettem a rendező személyét, és azt, hogy valószínűleg alaposan át vagyok verve. Az első megoldás a film háromnegyedénél, egy a végén érkezik. Egyik sem jött be, és igazából mindkettő rontott az addig felépített hangulaton. A fordulópont után, az addigi romantikus és rejtélyes hangulat átfordul egy sokkal mélyebb pszichózisba. A főszereplő elveszíti a néző szimpátiáját, és mániákus ragaszkodása a múlthoz (amin egyébként a film összes mellék szereplője is átesik bizonyos szinten), túlzóvá és betegessé válik.

A film végső befejezése pedig gyors, mai szemmel nézve inkább röhejes sem mint elgondolkodtató. A főkarakter szempontjából még úgy ahogy érthető, megadja a már várt keretes szerkezetet (az elején el is hangzik, hogy a fóbiájából csak egy újabb lelki trauma rázhatja ki). Szóval tudom értékelni, de szeretni nem.

(Ja, és egész film alatt mozgatott valami.. "én, őt ismerem".. honnan ilyen ismerős? Nos, azoknak akik gyerekként rá voltak kényszerítve a Dallas nézésére, nekik ezzel most adtam egy kis segítséget :D)