[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Hihetetlen család 2
A film a közvetlen folytatása az első résznek. Nincs időbeni ugrás, a film ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész abbamaradt.
Emiatt érdemes lehet megnézni az első részt, viszont ha rögtön utána nézed a második részt, akkor fogod csak igazán látni, hova jutottak az animációs filmek 14 év alatt (és főként a filmipar).
A második rész megvalósítás szempontjából részletesebb, színesebb, animáltabb (haj animáció ilyen jó még sosem volt) és változatosabb. Előtte néztem meg az első részt, az jóval "fakóbb" és korlátozottabb (nincs ennyi animáció, nincs ennyi minden animálva, nincs ekkora részletesség, a színkezelés is egyszerűbb és nem is ennyire változatos).
Fantasztikus animációs film a mai napig (pláne amikor megjelent), egyik kedvencem a Pixartól (a Toy Story és Szörny Rt. mellett), csak így a kettőt összevetve egymással, bőven látszanak a különbségek (pozitív és negatív oldal egyaránt).
A főbb szereplő most Nyúlányka, akiből többet kapunk (részemről nem baj, első részben is ő volt a kedvencem, meg amúgy is nehéz őt nem szeretni), de valószínűleg őt azért tolták így előre, mert mostanában mindenhol ezt a "női nem is legyen erős és egyenlő vagy még erősebb, mint a férfi" erőltetik. Erős, de mégis laza, határozott, bevállalós, emberséges családanya, aki a helyes példakép lehet a feltörekvő generáció számára.
Mr. Irdatlan pedig a korrekt családapa, tőle kapunk egy jó kis útmutatást (figyelj oda a gyerekeidre és foglalkozz velük többet). Ez az üzenete jó a filmnek, ezért jár a pacsi!
Nyúlánykára (Elastigirl) hárul a bevetés (ezek a jelenetek nagyon jók) és a szuperhősök renoméjának visszaállítása, míg Mr. Irdatlan a gyerkőcöket pátyolgatja több-kevesebb sikerrel. Felcserélődtek a női-férfi "szerepek", ez is amolyan utalás/görbe tükör akarna lenni a jelenkorra levetítve? Én is tudok olyanról, ahol a nő dolgozik, míg a férfi otthon van a gyerekkel.
A történet jól építkezik, egészen a fordulópontig, viszont a negatív oldal (és annak karakterei) felületesen van kidolgozva. Érintőleges az egész. Több bűntényt és nyomozgatást is elbírt volna a film - én ilyen gyorsan nem lőttem volna le a poént sem. Érzés szerint rohan az egész film a stáblistáig. Az új szuperhősökről alig tudni valamit és az a problémám, hogy a családról sem tudtunk meg semmivel sem többet, mint az első rész végén.
Nem haladnak semerre sem, Violet kapcsolata is egy helyben toporzékol, egyik karakter sem mutat érdemi fejlődést. Egy folytatásról beszélünk, valamerre azért illene elindulni, de lehet csak amiatt van így, mert nem történt időbeni ugrás?
A családnak ám van néhány közös jelenete, de akkor is alig tudnak mit kezdeni egymással. Ez így nem jó üzenet, pláne nem az első rész után, ami közel tökéletesen kezelte ezt a szálat is.
A gyerekek egyszer rettentő OP-k, tudják, hogy mit mikor és hogyan kell csinálni, egy másik jelenetben meg azt is elfelejtik, hogy szuper képességeik vannak. Eléggé furcsa volt ez így.
Némi csalódás volt számomra, de nem akkora, mint a Verdák 2/Szörny egyetem. Amikor belengették, hogy lesz második rész én azt hittem, hogy végre van egy jó ötletük, amit meg akarnak valósítani (totál fel voltam hájpolva). A jó ötlet sajnos nem ilyen, de azt sem tudom mondani, hogy nem szórakoztam jól. Élvezetes volt, humoros, aranyos, a hibái ellenére is. A mozijegy árát bőven megérte és bármikor szívesen megnézném, mert még ez a sztori is jobb, mint amit manapság élőszereplős szuperhősös filmekbe raknak.
És egyszerűen jó volt újra látni ezeket a karaktereket ennyi év után.
De azért az is észrevehető, hogy, ami még 2004-ben fontos volt (maguk a karakterek), az mostanra már csak felületesen lett érintve (de ez nem ennek a filmnek a hibája, manapság a többi film is ilyen, csupán csak illeszkedtek a mai trendekhez).
14 év után átgondoltabb, odab@szósabb folytatást vártam (már amennyire egy több generációt megcélzó családi film az lehet). Érzésem szerint ez olyan biztonsági film lett, pedig ebben a családban és univerzumban bőven lenne potenciál (vagy csak hosszú távra terveznek, azért van ez az egy helyben toporgás). Remélem, hogy a harmadik részben "merészebbek" lesznek és, hogy nem kell rá 14 évet várni. A Verdák 3 és Toy Story 3 filmeket is nagyon jó folytatásnak tartom, így bízom benne, hogy a 3-as szám szerencsésebb lesz majd.
Funfact: eredeti és magyar szinkronhangokból is visszahoztak szinte mindenkit, aki az első részben is szerepelt (mármint, akik még az élők sorában vannak). Nagy piros pont ezért a Fórumnak (Disney Magyarországnak).
Fekete pont: az első rész Blu-ray verziója mellé a másodikat már nem tudod feltenni (legalább is a magyar vonatkozású kiadást), mert a ProVideo továbbra sem tartja érdemesnek a pénzünket ilyesmire. A 2004-es részt Blu-ray lemezen vettem meg (jó, anno amikor megjelent megvettem DVD-n - VHS korszak vége, de később, mikor elérhetővé vált a kék verzió, akkor beszereztem azt is), a 2018-as részt pedig megvehetem kizárólag DVD-n, így pár héttel 2019 előtt (angol Amazonon eközben ott figyel a 4K HDR verzió is). Azt meg ne akarják nekem megmagyarázni, hogy egy "ekkora" animációs mesére nincs idehaza kereslet Blu-ray kiadásban...
Közel sincs annyira jó, mint az első rész, de mostanra csak ennyi jutott.
Ettől függetlenül csak ajánlani tudom megnézésre még így is (mert idén csak ennél rosszabb filmeket láttam)! :)
Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2018.10.25. 12:23:29