[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
[2010] - (imdb) - "True Grit" - (A félszemű***) - 6/10
(2018.07.23) (110 perc, amerikai) - Adventure, Drama, Western -- PG13
Directors: Ethan Coen, Joel Coen
Writers: Joel Coen (screenplay), Ethan Coen (screenplay) | 1 more credit »
Stars: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld
Az 1969-es eredeti feldolgozást követően megnéztem a 2010-es Coenizált verziót is.
//*** = ez aztán még "csodásabb" - a seriff inflálódott...
//A Coen fívérek úgy gondolták, hogy 1:1-ben azé' arcátlanság lenne lekoppintani John Wayne karakterét, ezért az ő forgatókönyvükben a félszemű a jobb szemén viseli a tapaszt, és nem a balon, mint 69-ben, és Chaney foltja is helyet cserélt. Nem olvastam Charles Portis eredeti regényét (úgy igazából nem tudom, hogy a '69-es vagy a '10-es áll közelebb a valósághoz), de tartok tőle, hogy úgy általában megkavartak dolgokat.
//Mattie Ross (Hailee Steinfeld) közli Roosterrel, hogy ő bizony nagy lány a 14 évével és bemehetett a fogadóba. 2010 decemberében, a film premierjekor töltötte be a színésznő 14. életévét.
//A 69-es javára:SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az eredetiben hősnőnk és a kereskedő közti beszélgetés szórakoztatóbb volt, Frank Ross fegyvere nagyobb volt. A tárgyalás világos, átlátható, követhető volt (a 2010-esben dramatizáltak a fénnyel és a láthatatlansággal). John Wayne tisztábban, érhetőbben beszélt (Jeff Bridges 61 évesen nagyon motyogott már). Az ügyvéd kártya jobban ki volt játszva (2010-esben korán ellőtték). CGI-vel nem rontották el a hatást a végén (minden valódi volt, nyilván a lovak halála nélkül). A vége jobb (optimistább) volt.
//A 2010-es javára:SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A plusz jelenetekkel, bővebb dialógusokkal az ágyra járás, a bírósági jelent kidolgozottabb. Hailee Steinfeld tényleg tud könnyezni (Kim Darby-nak nem sikerült). Chaney karakternének nem-megmutatása dramaturgiailag jobb fogás volt, mint a 69-esben, ahol azonnal tudtuk kit üldöznek.