1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • LasDen #100107
    Sekigahara

A szekigaharai csata a Japán történelem egyik legfontosabb ütközete. Majd 120 évnyi polgárháború után Tojotomi Hidejosi egyesítette Japánt 1585-ben. Majd 1598-ban meghalt. Utódja és fia Hidejori ekkor még csak 5 éves volt. Az öt régensből Tokugava Iejaszunak más tervei voltak és már kész is volt a háború. Ami 1600. október 21-én le is zárult.

A probléma a filmmel, hogy az ebbe az 5 mondatba zsugorított történelemnek az ismeretét feltételezi a film. Sajnos nem úgy készült, hogy az ismeretleneket is be tudja húzni. Sokszor elveszettnek éreztem magam a nevek, helyszínek tengerében, akikről tudnom kéne, hogy kicsodák vagy legalább, hogy ki mellett állnak. Pedig nekem azért a nevek, helyszínek egy része ismerős volt.

Később mikor Hidejosi meghal és sokkal egyértelműbb lesz a helyzet, akkor már jobban ínyemre volt a film. A sok intrika, ami a csatáig vezetett érdekesen volt előadva. Főleg, hogy a csata végkimenetelében sokat számított egy-egy főúr árulása vagy csak tétlensége.

Az külön tetszett, hogy a film főszereplője Isida Micunari, az uralkodó hű oldal de-facto vezetője volt. Végig úgy álltak szembe egymással Iejaszuval, hogy ő az igazságosság megtestesítője, míg Iejaszu a gonosz. Így veresége és bukása sokkal érdekesebbé teszi a végjátékot.

Nem tudom jó szívvel ajánlani, csak annak aki ismeri a csatát elég jól. Viszont aki mégis kíváncsi, annak a BBC Sógunját ajánlom. Rövidebb, kevésbé látványos de informatívabb és érthetőbb.

6/10