• liquid
    #38
    No, pont ez az, amit én kétlek. Az elsö részben azt emlitik meg, (ha jool emléxem Kenobi mondja) hogy, "együtt harcoltam apáddal a Clone-háborukban". Ennyi. Namost: 76-77ben mikor Lucas az egészet kitalálta (s?t, a Star Wars ötlete már a hatvanas évek végén ott motoszkált a fejében) imho durvára nem volt a köztudatban a klónozás, mint orvosi/biologiai eljárás, és a kor science fiction-jeiben se nagyon találsz utalást ilyesmire. Ergo: Lucas imho akkoriban a Clone-rendszerben (!) zajló háborukra gondolt, nem a "klonok" háborujára. A klaszikus trilogiában nem is nagyon feszegetik tovább a "clone"-kérdést...
    Az egész klonozos ügyet a trilogia után megjelenz könyvek/képregények kapták fel, itt volt ugyebár egy olyan történet, mikor is a Császár váltogatta ugy a (klon) testeit, mint más az alsogatyáját.. :-)
    Szintén ekkor került be az a köztudatba, hogy a rohamosztagosok klonok. Miért? A New Hope-ban van egy jelenet (mikor Kenobi a Halálcsillagon nyomul, hogy tönkrevágja a vonosugarat) ahol 2 stormtrooper beszélget: valamelyik ujonnan megjelent siklo-modellröl társalognak, meg arrol, hogy milyen joo lenne megvenni. Könyörgöm, ezek nem klonok, hanem normális emberek (tán családdal-gyerekkel), eltérö fizimiskával-személyiséggel!
    Lucas szvsz csak mostanában "találta ki" ezt a klonozosdit ( a kilencvenes évek, söt napjaink divat-témáját) és illesztette bele a filmbe. Na, ez szerintem kb. akkora ökörség, mint a lentebb emlitet midikloriánok. Tök felesleges, az SW-mitos joo volt ugy, ahogy azt 25 éve kiagyalta, nem kell ezen csürni-csavarni...
    A szerelmi szállal meg az a bajom, hogy (legalábbis a trailer alapján) kissé tini-románc szaga van a dolognak- remélem nem igy lesz.
    Na, elég a höbörgésböl, a legnagyobb problema valoszinüleg az, hogy már nem vagyok 11 éves, és tulteng bennem a nosztalgia.. :-)