Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • Dj Faustus #1216
    "Kicsit talán túlzásba viszik a frekvencia korlátozást."
    A 2,4 GHz korlátozása az alábbi okokra vezethető vissza:
    * Ezen a frekvencián működik a mikrohullámú sütő - nem épp életbiztosítás lenne a nagyteljesítményű adó.
    * Ezt a frekvenciát kis hatósugarú távközlésre használják (802.11 B/G/N szabványok), eléggé nagy bonyodalmat tud okozni egy "mindent túlordító" adóállomás. Aki mikrohullámú távközléssel foglalkozik sokszorosan tapasztalhatta ezt (Mellesleg megjegyzem, hogy például 20-30 km-es pont-pont linket mikrohullámon több száz mW-os adóval és 1 m átmérőjű dobantennával szoktak csinálni - de azon akkor átmennek a megabitek).

    "A 2,4 GHz-s 32 csatornás megoldást már a második világháborúban is használták"
    A mikrohullám eléggé a fényhez hasonló, egyenes irányban terjedő mivoltáról híres, úgyhogy valószínűsítem inkább alacsonyabb frekvencián zajlott mindez.
    Itt például 45 MHz-ről és 500 W-ról(!) értekeznek (és az itt olvasható iromány első pár oldala szerint nem sok sikerrel jártak akkoriban).

    "Ezeket a fegyver rendszereket kb 70 éve használták...igaz főként a hadsereg használta őket de akkor is meglepő hogy még most is tiltott a használata Magyarországon."
    A WIFI-ben, GPS-ben, DECT telefonokban is jelen van a szórt spektrumú jelátvitel (bár inkább DSSS metódussal történik, nem FHSS-sel, ami a katonaságnál használatos frekvencia-ugrásos technológia).