Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • ZilogR
    sziasztok!
    egy másik topicban felvetettem az ötletet, h jó lenne házilag építeni egy hőmérséklet/légnyomás/levegő páratartalom mérésre alkalmas hordozható eszközt, amit lehet PC-re/mobiltelefonra (soros, USB, infra, Bluetooth) kötni, azaz egy házi meteorológiai állomás-féleséget.

Ennek az egyszerűbb változatához kérnék némi ötletet, hátha van valakinek ebben tapasztalata (már épített ilyet).

Az egyszerűbb változat:

- Csak hőmérsékletet mér és légnyomást
    - Egy feszültségmérővel lehet 2-2 pont között mérni a hőmérséklettel és légköri nyomással arányos feszültség-jelet (nincs kijelzés és adatátvitel)

A kívánt mérési tartományok és pontosságok:

Hőmérséklet: -30C...+70C, +-0.5C kijelezve, esetleg +-0.2C
    Légköri nyomás: 95kPa (950hPa ~ 710mmHg)...110kPa (1100hPa ~ 825mmHg), +-0.02kPa (+-0.2hPa, kb.+-0.1...0.2mmHg)

A hőmérsékletmérés megoldható-e nagy biztonsággal ellenállásméréssel (termisztorral)? Mennyire változik a tulajdonsága időben, tehát sűrűn kell-e kalibrálni? Érdemes-e egy berendezésben több termisztort használni és így több jelet mérni?

Ehhez - ha zsebtelepről táplálom - kell egy külön kis áramkör, ami a termisztoromon állandó áramot folyat keresztül (áramgenerátor)?

Majd ha a termisztoron eső feszültséget akarom mérni, azt egy műveleti erősítőn, aminek nagy bemeneti impedanciája van kell "átvezetnem" és annak a kimenetén már bármilyen műszerrel rámérhetek? Vagy ezt a jelet továbbvihetem adatküldésre?

A nyomásméréshez milyen IC-k javasoltak, ha van ilyen tapasztalat? Én találtam kettőt (MPX4115A és MPX100A - kérdés, h be lehet-e szerezni őket), de nagyon úgy tűnnek, h ezek inkább vákuum mérésre alkalmasak (0..100kPa tartomány, nekünk meg inkább egy 102+-8kPa tartományunk van)

Ennyi egyelőre :P
    Minden ötletnek nagyon örülök és előre is köszönöm!!!!