1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • praksi
    köszi, közben megtaláltam (a PS-ON a zöld); illetve rájöttem a hiba okára: rossz a táp :D
  • Dj Faustus #1104
    "egy ATX-es tápegység mely vezetékeit kell összekötni ahhoz, hogy a táp elinduljon?"

A PSON lábat kösd össze valamelyik COM-mal (ez a földelés).
    Itt is írnak róla
    meg itt is
  • praksi
    nem tudja valaki véletlenül, hogy egy ATX-es tápegység mely vezetékeit kell összekötni ahhoz, hogy a táp elinduljon? Pár helyen azt olvastam, hogy a zöldet valamelyik feketével, de meg se moccan a cucc...
  • mumpic
    Valami fényképet vagy ilyesmit csinálhatnál róla, mert azt hiszem nem tudom így elképzelni hogy mit kötöttél hova :)
  • Peetboy
    Azt írták nekem máshol, hogy a fekete vezeték nem mehet a kapcsolóra, csak a piros. Én viszont mindkét pólust rákötöttem a kapcsolóra. Akkor ez lehet a baj?
  • mumpic
    valami ott rövidre van zárva netán?
  • Peetboy
    Sziasztok!

Kapcsolót szereltem a PC-m elejére amivel a házhűtő ventillátorokat akarok kapcsolni. Na most ha le van kapcsolva a venti, akkor azonnal elkezd melegedni a vezeték a toldásnál. Ez mitől van???
    2 állású, 1 áramkörös a kapcsoló.
    Azt még tudni kell hogy a vezeték amiről jön az áram rajta van a DVD olvasó és másik ventillátor is.
  • mugab
    Ha ez feszültség sokszoroz akar lenni akkor kicsit nézz utánna jobban ...Mert ez nem az .
  • csgery
    Szia!
    Valószínüleg mono kazettás magnód van, vagy az átjátszóval van bibi. Ez am akkor fordul elő, ha így hallod a zenét, amikor csak vag a pozitív, vagy csak a negatív jelek jutnak el a hangszóróhoz.
  • Tarajos Sül
    is :D
  • Tarajos Sül
    de azért kérdezz meg mást ;)
  • Tarajos Sül
    Hi

Hát nemtom hogy lessz abból a 325V-ból 3kV(ha emlékezetem nem csal (3000V) :D)
    azt meg főlleg nem,h az egyenáramból váltóáram( "~3kV" )
    Azok a párhuzamosan kapcsolt kondik max áramszünet esetén jók :D,vagy hogy simább legyen az egyenáram,de a lepkéknek tökmind1 :)

Ez igy tuti nem fog müködni,ha jól tudom inverter kell ide(hogy a 325V-ból 3 kV-ot kapjál)
    a másik,hogy lehet kapni 10W-os kiszerelésű ellenállás-t,azt nem tudom,hogy 11kohm-ban van-e,vagy hogy ez-e a szabvány,de nekem per pill. 5W-os 18k-os ellenállás van itthon(és nem olyan nagy,majdnem olyan vastag,mint egy micro elem,de hosszában kicsit rövidebb az ellenállás)

Nagyjából ennyi
    Tomi
  • acosz85

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
    A történet az, hogy meguntam, hogy a boltban kapható 2000 Ft-os elektromos rovar csapda semmire nem jó

mert a lepkék túlélik és szenvednek. Szolidaritásból gyors halált szeretnék nekik ezért kitaláltam ezt

a kis áramkört de mivel már megtompultak az iskolában tanultakat pár kérdésem lenne.

A bemenő 325V a 230V egyenirányításával jön létre majd.

-Működne?
    -Mekkora legyen a kondik kapacitása, hogy jól odapöröljenek?

Az áram határolást én a kapcsoláson egy ellenállással oldottam meg de kellene valami más módot találni

mert ha a feszkó 325V és kapok 10W-os ellenállást akkor is csak 30mA-t enged át. Ezzel a 30mA-el mennyi

idő alatt tölti fel a kondikat? Ha jól érzem túl lassan :( Arról nem is beszélve, hogy 11kohmos

ellenállást 10W-osban kapni sztem lehetetlen. vagy oly mértékben nagy, hogy nem fér bele egy ilyen kis

rovar csapdába.
    A megoldást én valahol az egyenirányításnál sejtem a bejövő 230V-on egy soros kondival de azt nem tom

kiszámolni és nem tudom működne e. Betenni egy olyan kondit aminek az ellenállása 50Hz-en a megfelelő.

Mekkora ez a kondi?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Üdv
  • popey1217
    sziasztok tud vki kapcs. rajzot pontiac trans sporthoz
  • zotja
    sziasztok. kellen egy kis segitség. vettem az autos magnoba átjátszó kazettát.. és nem hallani semmit nem müködik:(
    max hangon kicsit recsegve hallani a hangot torz hangokat. mi a baj? :S

vki segitsen már pls
  • ZilogR
    ötletek, tippek??? hosszú 7vége szindróma az SG-n?
  • ZilogR
    sziasztok!
    egy másik topicban felvetettem az ötletet, h jó lenne házilag építeni egy hőmérséklet/légnyomás/levegő páratartalom mérésre alkalmas hordozható eszközt, amit lehet PC-re/mobiltelefonra (soros, USB, infra, Bluetooth) kötni, azaz egy házi meteorológiai állomás-féleséget.

Ennek az egyszerűbb változatához kérnék némi ötletet, hátha van valakinek ebben tapasztalata (már épített ilyet).

Az egyszerűbb változat:

- Csak hőmérsékletet mér és légnyomást
    - Egy feszültségmérővel lehet 2-2 pont között mérni a hőmérséklettel és légköri nyomással arányos feszültség-jelet (nincs kijelzés és adatátvitel)

A kívánt mérési tartományok és pontosságok:

Hőmérséklet: -30C...+70C, +-0.5C kijelezve, esetleg +-0.2C
    Légköri nyomás: 95kPa (950hPa ~ 710mmHg)...110kPa (1100hPa ~ 825mmHg), +-0.02kPa (+-0.2hPa, kb.+-0.1...0.2mmHg)

A hőmérsékletmérés megoldható-e nagy biztonsággal ellenállásméréssel (termisztorral)? Mennyire változik a tulajdonsága időben, tehát sűrűn kell-e kalibrálni? Érdemes-e egy berendezésben több termisztort használni és így több jelet mérni?

Ehhez - ha zsebtelepről táplálom - kell egy külön kis áramkör, ami a termisztoromon állandó áramot folyat keresztül (áramgenerátor)?

Majd ha a termisztoron eső feszültséget akarom mérni, azt egy műveleti erősítőn, aminek nagy bemeneti impedanciája van kell "átvezetnem" és annak a kimenetén már bármilyen műszerrel rámérhetek? Vagy ezt a jelet továbbvihetem adatküldésre?

A nyomásméréshez milyen IC-k javasoltak, ha van ilyen tapasztalat? Én találtam kettőt (MPX4115A és MPX100A - kérdés, h be lehet-e szerezni őket), de nagyon úgy tűnnek, h ezek inkább vákuum mérésre alkalmasak (0..100kPa tartomány, nekünk meg inkább egy 102+-8kPa tartományunk van)

Ennyi egyelőre :P
    Minden ötletnek nagyon örülök és előre is köszönöm!!!!
  • Thanatos
    köszi a reklámot de inkább máshol... :)
  • Tarajos Sül
    40eFt-ért nagykijelzős led-es óra????????
    a conrad olcsóbb...
  • Fejlesztő
    Üdvözlök minden kedves fórumozót!
    Mi egyedi igényeket kielégítő elektronikákat fejlesztünk, tervezünk. No meg néha PC-s progikat is írunk.
    Ha valakit érdekel: www.gp-electronic.hu
    [email protected]
  • assh0le
    Nagyon szépen köszönöm már értem. :)
  • mugab
    Nos ez a kapcsoló csak 220-nál használva fog világítani, szóval nem lesz ott plusz minusz. És ha az előbbi leírás nem egyértelmű jobb ha megkérsz valakit hogy segítsen...Rajzolva meg valahogy így néz ki : Az egyik kapcsolórész A és B között kapcsol a másik meg ugyanakkor C és D között :

A o---o B
    C o---o D
    Sok sikert
  • assh0le
    hú...köszi szépen :)! az a gond hogy nemnagyon értek hozzá (meg a szakszavakat se nagyon ismere) ,ha nem lenne gond valami rajzot tudnál róla csinláni ,valami egyszerűt amin megérteném hogy hova kössem a pluszt meg a minuszt :D
  • mugab
    Ez egy kettős kapcsoló, két áramkört tud megszakítani. A két hosszabbik oldal között kapcsol. Tehát pl. a rövidebbik oldalon az egyik érintkezőhöz a fázist , a másikhoz a nullát kötöd és a szemben levő érintkezőkről veszed le a tápot .
  • assh0le
    Sziasztok
    A segítségeteket szeretném kérni hogy hogyan kell bekötni egy ilyen VILÁGÍTÓS kapcsolót.
    http://elektroexpressz.hu/shop_artdet.php?shop_id=5495&cikk=unas_437335
  • assh0le
    Sziasztok
    A segítségeteket szeretném kérni hogy hogyan kell bekötni egy ilyen VILÁGÍTÓS kapcsolót.
  • ZilogR
    veszel 3db nagyfloppy meghajtót és kikapod belőle a motorokat. meghajtó progi rengeteg van neten, sima soros portról lehet vele szórakozni. ha sajnálod az otthoni gépedet, vagyél egy jó kis PI-es laptopot, max 5-6eFt, mindegy, ha lestrapált és egy 500-asért kapsz nagyfloppyból 3db-ot.
  • mumpic
    köszi :$
  • Thanatos
    googlepajti...
    első 3 találat kapásból jó neked, tovább nem néztem...
  • mumpic
    Sziasztok,
    úgy látszik nem nagyon van a neten elektronikai témában leírásgyűjtemény.
    Villanymotoros témában kérdeznék: jól tudom-e, hogy a szervomotor egy olyan jószág amit egy adott pozícióba lehet beállítani vezérléstől függően? (ha hülyeséget írtam akkor megmondhatnátok hogy mire is jó valójában, és milyen viszonyban van a léptetőmotorral?)
    Egy iskolai feladathoz kellene kameramozgató mechanikát csinálnunk, de motorokkal nemigen találkoztunk eddig.
    Mennyibe kerül egy ilyen motor? Egy állványhoz kettő kellene a két mozgási síkhoz. Mekkora tömeget bírnak el ezek?

Előre is köszi a választ. Ha nem vagytok grafománok, akkor pár link is jól jönne. :)

• mugab
    Sztem a háttérben a fekete alkatrész ment tönkre és az lehet ntk ellenállás is. De az csak akkor száll el ha valami zárlat meggyilkolja....Pl. zárlatos triak stb...
  • Mészy
    Köszi.
    Nem tudod hol tudnék ilyet szerezni? A kódszámát beütve csak egy japán oldalon találtam hasonlót...
    Egyébként az az egy biztos, hogy 110V-os, mert ez egy japán rizsfőzőnek a része.
  • Tarajos Sül
    igen
    sztem egy kerámia kondenzátor
  • Mészy
    Erre gondoltam:
  • Mészy
    Sziasztok! Ezt szeretném megtudni, hogy micsoda (kondira tippelek), hol tudok ilyet szerezni kb. mennyibe kerül..
  • Tarajos Sül
    Pontosan

De azért a feszültséget figyelted remélem :)
  • Mr Csé
    ok köszi
  • tejföl
    Kosd ra nyugodtan. A radion a 150 mA az aramfelvetelt jelenti, az adapteren meg a terhelhetoseg van megadva, ami duplaja a radio fogyasztasanak.
  • Mr Csé
    lenne egy kérdésem ha van egy pici rádióm és adapterre akarom kötni
    a rádiora 150 ma van írva az adapterrre meg 300 ma akkor kifogja csapni
    az adaptert? vagy mást jelent ?
  • ZilogR
    nem éppen - ez a könyvtár, mint mindegyik az országban BÁRKI által látogatható, csak be kell iratkozni. A honlapon fenn vannak a beiratkozáshoz szükséges dolgok OMIKK-Beiratkozás. A lap alján a díjszabás linken érdemes még kattintani!