Jedi Knight II - Outcast
-
Árnyvadász #2624 A legelső Star Wars FPS (Lucasarts) a Dark Forces volt. Életem egyik legmeghatározóbb FPS-e. Talán az egyik legjobb is a mai napig szállingozó felhozatalban.
Volt benne agymunka, akció, jó sztori, kellemes grafika (mely állítólag saját fejlesztésű motorra épült és nem a Doom motorját használta- a fejlesztők szerint) nagyon stílszerű, abszolult illeszkedik a korhoz és a Star Wars univerziumhoz. A program egy 486DX-2 66Mhz-es gépen már száguldott és mervelemez helyigénye mindössze 70 MB-ot tett ki. 1994-ben jelent meg. Egy évvel a Doom után, és a Doom2-vel egyidőben kb. Viszont értéke, hangulata (melyben negy szerepet játszott a kiváló John Williams muzsika) nagyságrendekkel előzte meg a mindenkor legjobb FPS-ének kikiáltott Doom-ot. Akkori időkre visszavetítve.
A legnagyobb újítás és ami szerintem kellett, hogy igazán beleéljük magunkat ebbe az amúgy sem mindennapi FPS-be a mentési rendszer hiánya volt. Azaz lehetett menteni, de ez a következőt jelentette: Voltak életpontjaid. És az aktuális pályán találhattál is plussz életet, mondjuk a secret area helyeken. Amikor lelőttek elfogyott egy életed és a játék ment tovább. Amikor azonban az összes életed elfogyott a pályát kezdhetted előlről. Ez egy remek rendszer volt, hiszen így sok esetben taktikázni, osonni, lopakodni stb.. kellett, ami nagyban növelte a játékélményt a Hent menetű Doom után. Mivel a pályák kimondottan hosszúak voltak, ezért az ember jól meggondolta, hogyan teljesíti. És a szép az volt az egészben, hogy gyakran, szinte néhány lőszerrel kellett egy-egy szakaszt teljesíteni, ugyanis a pálytervezők ügyesen osztották el az utánpótlás pontokat, és nem csak úgy "ledobva a földön" találtál meg minden kisegitő csomagot.
Megvolt mindennek a helye. A sztori pedig rendkivűl jól illeszkedett a már amúgy is ismert Star Wars mozihoz. A helyszínek változatosak voltak. Nekem különösen tetszett, amikor űrhajón kellett tevékenykedni és az ablakán kinézve látszott a tengernyi végtelen, de ami a legjobb volt, hogy a sebesség is érződőtt, azaz a hajó mozgott!! 1994-ben ez még nagyon nagy újdonságnak számított. Nem beszélve az igen jól sikerült textúrákról, ami egy az egyben visszaadta a Star Wars amúgy is remek hangulatát.
Szerintem a mai napig nem csináltak olyan jó textúrákat FPS-hez, mint a Dark Forces-ban. Azok a tipikus fehér falak a piros lámpákkál.... hmmmm... Na igen.
A küldetések során megfordulsz majd: Csillagrombolón, Száll³tóhajón, Jabba hajóján, Katonai Bázison, Erőműben és még sok egyéb helyen.
Mindent összevetve ez a program méltán versenyezhetne a Half-Life-al és lagalább olyan jó is ha nem jobb, csak ugye a két program között van némi időbeni eltérés (4 év), ami azért a számítógépes iparban nem kevés időtartam.
Ez a MOD külön öröm számomra. Ha jövő nyárra elkészül, nem kétséges, hogy végigviszem újra a nagy Dark Forces-t, mely a mai napig örökre bevésődött, kellemes élményeket (és rengeteg anyázást- természetesen) szerezve nekem és hasonló játékostársaimnak.
Az erő legyen veletek!