IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • VO101Tom
    Basszus... tegnap beszéltem az egyik német sráccal a CloD-os navigációról, mondta, hogy ő vezeti a JG4-esek repülő iskoláját, sok-sok órát tesztelték a clodot 109-esben ülve, és találtak pár érdekes dolgot. Először szóba került a -10 fokos (vagy másképp 10 fok nyugatra) deklináció, ami a föld mágneses és a térképeken jelzett északi pólus eltolódásából adódik. Megmérték, és ez a 10 fok csak átlag. A térkép délkeleti sarkában és az északnyugati sarkában pár fokos eltérést mutat. Mikor összevetették a náluk meglévő eredeti német repülési térképekkel, kiderült hogy pontos. Olegék nem csak egy átlagos eltérést programozták bele, hanem a föld görbületéből adódó valódi eltolódást.

A másik a deviáció. A repülőgépekbe épített nagy fém tömbök (jellemzően a motorblokk) torzítja a mágneses erővonalakat, és a repülési iránytól függően ez extra eltérést okoz, hogy a motorblokk pl. az iránytűhöz képest északra vagy nyugatra helyezkedik el épp. A 109-esben ez a deviációs táblázat van a szívótér nyomástól jobbra leírva, de elég szar felbontás, nem igazán olvasható. Ez egyébként +-6 fok is lehet, ami navigációnál sok. Krugerék valami 350 repóra alatt megmérték, és ezt a grafikont kapták a clodban: graf
    Az eredeti grafikonjaikkal összevetve ez meglepően pontos, még ha az ő mérésükben lehet is itt-ott hiba, a tény, hogy a mágneses deviáció le van programozva a játékba, egy hatalmas dolog. Engem speciel az miatt keresett, hogy ezt a programból hogy lehetne kinyerni géptípusokra vonatkozóan, mert nem akarnak gépenként ennyi időt tölteni méricskéléssel, ha sikerül, akkor majd kiadjuk ezt a táblázatot is gépekre vonatkozóan.

Viszont én is tudtam neki érdekességet mondani, azt nem tudták, hogy a naprendszer bolygóinak helyzetét is megtaláltuk 1-2 éve, tehát éjszaka csillagok alapján is lehetne navigálni. Most majd bővíthetik a repsuli anyagát éjszakai repüléssel is.

Azért az elképesztő, hogy Olegék mennyi dolgot beleintegráltak a játékba, ami látszólag csak lényegtelen dolog, és a játékosok 90%-a nem is tudja, hogy egyáltalán a játékban van, mégis mennyit hozzáad, ha valaki eredeti dokumentumok, eredeti eljárások szerint szeretne repkedni.