IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
RepeszElek #85526 A pz III.-sok valóban nem sok kárt tudtak tenni a T34esek ellen, miután az oroszoknak erősebb és modernebb volt a páncélzata, köszönhetően a kerekített idomoknak melyekről folyamatosan lepattogtak a találatok.
" Határozottan volt abban valami ironikus amikor megtudtam hogy kevéssel a háború előtt mi szállítottuk a nagy hidraulikus sajtológépet amely lehetővé tette hogy az általuk gyártott T-34 esek és T-43-asok olyan elegánsan lekerekített formákkal rendelkezzenek" írja Otto Carius könyvében.
Úgy hogy nem volt könnyű dolguk a németeknek ezért gyorsan a pz. IV-sek 75 mm-es löveget kaptak ami már feltudta venni a versenyt a t34-el szemben de a páncélzata még így is elavult volt amit igyekeztek megerősíteni egy plusz váz vagy mit tudom én milyen szerkezet építettek rá a neten vannak erről képek, a pz. III. meg erősebb páncélt kapott és 50mm-es löveget. Ezekkel hogy feltudták venni a harcot és eredményeket értek el nem a tank hanem sokkal inkább a német katona érdeme volt!
A németek persze ezt tudták válaszként vetették be a Tigris és a Párducot amelyek már eredményesnek bizonyultak csak amíg egy egy darab legördült a gyártósorról addig legalább 20-30 T-34 jött ki a másik oldalt, nem beszélve arról hogy sokkal olcsóbb is volt...
Mint írtam a T-34seket 7,62 cm-es hosszú csövű löveggel szerelték fel
"amely számunkra (itt már a Tigrisekről beszél) szemből 600 méterről, oldalról 1500 méterről, hátulról pedig már 1800 méterről jelentett veszélyt. Mi ha az ellenségnek ezeket a páncélosait a megfelelő pontjaikon sikerült eltalálnunk 8,8 cm-es lövegünkkel 900 méterről még megtudtuk semmisíteni. A "Sztálin" harckocsi amellyel majd csak 1944-ben ismerkedtünk meg legalábbis egyenértékű volt a Tigerrel, formáját tekintve azonban jóval felülmúlta azt" Írja carius...
Amire itt felfigyeltem az az mikor úgy fogalmaz "jelentett veszélyt" tehát nem megsemmisítő találatról beszél mint a Tiger esetében. Azt meg gondolom mindenki tudja hogy nem csoda a Tigris hátuljának ilyen sebezhetősége hiszen ott volt a hűtő amit technikai okok miatt nem lehetett megfelelően páncélozni mindazonáltal egy találat sok esetben csak a motort vágta haza, lőni még tudott, és az nagy baj :D
Amit még észrevettem a témában való "kutatásaim" során az az hogy nem is annyira a vastag páncélnak, nem is annyira a 88-as módosított légvédelmi lövegnek köszönhették hatalmas sikereiket, sokkal inkább képzett legénységüknek, és iszonyatosan precíz célzórendszerüknek.
Több helyen is olvastam míg az oroszok össze-vissza lőttek ők sorra értek el találatokat, maga Carius írja hogy Tigrisükkel 12 darab T-34-essel vették fel a harcot és ha jól emlékszem kettő T-34 eltudott menekülni a többi 10 odaveszett.
A párducról meg annyit hogy bár az első széria gyerekbetegségekkel küszködött amit gyorsan orvosoltak, sokan a másod vh. legjobb tankjának tartják köztük én is. Kár,hogy gyártásához rengeteg pénz és idő kellett...
Szóval, én nem vitatkozni akarok főleg mert nem vagyok hadtörténész, csak az olvasottakra támaszkodom én is, de minden jel arra mutat hogy a pz hármasok főleg az első nem megerősített modellek bizony jó nagy szarban voltak ha egy T-34 megjelent..:)