IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • artivizsla #64725
    Kávé mellé. :

Részlet, "Az ég katonái" c. könyvből ( Lévay Győző ) :

"...Én sem szeretem a nyomjelzőket, különösen nem, ha hátulról jönnek! A szűk kabinban kínlódom, hogy hátranézhessek, mi történik mögöttem. Majd kicsavarodik a nyakam, míg végre megpillantom a Jak-9-es géppárt mögöttem kissé jobbra gyorsan közeledni, vadul lövöldözve. Kísérőmnek, Kishady Gábornak nyoma sincs. Remélem nem lőtték le!
    Az anyátok keservit ti kurafiak - gondolom -,engem nem lőttök le! Ezzel a gázkart tövig bevágom, és felrántom a gép orrát. Hűséges Fókám majdnem függőlegesen szökik az ég felé. A hengerfejnyomás mérőmutatója a pirosban, az emelkedésjelző és a magasságmérő úgy pörög, mint a megvadult dervis, egyik 100 métert a másik után jelezve, de a sebességmérőm meg gyorsan esik visszafelé. "Gyertek utánam, ha tudtok" - ordítom bele a motorzúgásba, és vállamon keresztül látom, hogy próbálkoznak, de az ő Jak-jaik nem tudnak lépést tartani az én Fókámmal. A kísérő hamar feladja a reményt, de a bátrabb a kettő közül még megkísérel követni, mielőtt azonban az én gépem elérné az átesési sebességet, a ruszki dugóhúzóba pördül. Éppen ideje! Mert az én gépem is végére jutott a sebességtartalékának, és megrázza magát, jelezve, hogy mindjárt át fog esni. Mielőtt ez megtörténne, enyhén csűrök balra, és megpöccentem az oldalkormányt. Gépem bal bukófordulóba megy, és máris meredeken zuhanok a még mindig pörgő orosz után. Lőni nincs értelme, mert szinte lehetetlen egy pörgőgépet eltalálni. Zuhanásból kivéve a gépemet, éles bal emelkedő fordulóval visszatértem a tankcsata fölé. Az orosz gépek mint megbolygatott mérges darazsak repdestek körülöttünk, teljesen megfeledkezve Rudel Stukáiról, amelyek zavartalanul végzik dolgukat. Hat égő T-34-est látok a földön, de három német Panther is lángokban van. Egy Sturmovik, amelynek, úgy látszik, eszébe jutott, hogy ő csatarepülő és nem vadász, fordul előttem, hogy a páncélosokat támadja. Jó előretartással az orra elé eresztek egy sorozatot, mind a négy géppuskából. Úgy látszik, nem tetszik neki a dolog, mert éles jobb fordulóba megy. Nehéz ezeket a "vastag bőrű" Sturmovikokat leszedni, mert pont olyan a páncélzatuk, mint a teknősbékáé. Csak két sebezhető pontjuk van, az olajhűtő és a pilótaülés. Megpróbálok mögéje és alája repülni, hogy a lövész tüzét elkerüljem, de fene nehéz egy kis olajhűtőt eltalálni, amikor a lövész fegyverei tüzet okádnak felém, és még nehezebb, ha egy Jak ül be mögém, ez világossá válik a a kabinom mellett elhúzó foszforcsíkból.
    Szemem sarkából megpillantom Sipost, amint két IL2-est üldöz, de nem sokáig, mert egy magányos Jak-9-es akaszkodik rá hátulról. El kell ismernem, csökönyös fickók ezek a ruszkik, de szerencsére nem valami jó lövészek! Ami azt illeti, én sem vagyok valami jó formában ma, de ki tud higgadtan és pontosan célozni, amikor valaki majdnem állandóan lövöldöz rá hátulról?
    Nem kerül nagy megerőltetésembe, hogy a magányos Jak-pilótát, "lebeszéljem" arról, hogy sokáig lógjon Sipos hátán, de alig vettem mély lélegzetet, máris két Jak támad rám."A fene egye meg, ez a ringlispil kezd már az idegeimre menni" Ha nem ér hamar véget, arám még özvegyen marad, mielőtt még a feleségem lett volna!
    De már nem tarthat sokáig, mert az orosz repterek valahol a Duna és Tisza között vannak, és a vadászok üzemanyagának már kifogyóban kell lenni". Amíg ezek a gondolatok cikáznak át az agyamon, teljes gázt adva megint "gyertyát" repülők, és az alsó felhőréteg áttörése után 1700 méteren találom magam a két felhőréteg között. Üldözőim ezúttal meg sem próbálnak követni. Valószínű ugyanazzal a két fickóval van dolgom, akik először támadtak meg, és rájöttek, hogy reménytelen az ügy, mert az ő gépeik emelkedőképessége nem tud a FW-190-esével lépést tartani. jobb fordulóval eltűnnek alattam, még mielőtt elértem volna a felhőket..."