IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • i robot
    Jó reggelt!
    Nagymamám 1932-ben született, az azóta már nem létező Felső-Csingerben (Úrkút-tól nyugatra) éltek a háború alatt. Ő szokott nekem mesélni. Legtöbbször a bombázókat emlegeti: "Jöttek azok a nagy repülők, búgtak hangosan már messziről. Eleinte csak esténként, akkor nem sok mindent láttunk, csak azt ahogy a földről lövik őket a németek, de soha nem találták el egyiket sem. A fényes lövések mindig a repülők között mentek el. Amikor nappal jöttek, ahogyan sütötte őket a nap csillogtak. Úgy repültek mint a madarak V alakokban 4-5-en csoportban. Később egyre többször nappal. Ilyenkor felszólaltak a szirénák, a szegény kutyánk annyira félt befutott a pincébe, anyám csak kapkodott bennünk és futottunk az óvóhelyre. A rádióban lehetett hallani: Légoltalom vigyázz, légoltalom vigyázz! Pápa,Veszprém! Légoltalom vigyázz! Ezt ismételgették. A németek közül akik a repülőket lőtték az egyik tank és az emberek nálunk voltak elszállásolva. Sose felejtem el amikor az egyik katona nyújtota a sisakját és mondta: Komm mal here! Tele volt finom csokival! Láttuk, hogy a tankra fel van festve 3 repülő. Kérdeztük a katonát az égre mutatva: miért nem puff-puff? Huuu azt mondta: Nicht puff-puff mert (kézzel lábbal magyarázta) lejön a repülő és bumm lesz.
    A németek nagyon rendesek voltak, soha nem bántottak sőt még segítettek is a ház körül. Nem mint később az oroszok.
    A repülőket mindig láttuk Pest felé repülni, olyankor mindig aggódni kezdtem a rokonok miatt. Egyszer aztán az egyik gép alacsonyan jött vissza, nem csak búgott hanem durrogott mint ha lőne. Fekete füst csíkot húzott. Ekkor már nem volt légiriadó a népek látták. Egyszer csak elkezdte kidobálni a bombákat. Nem sokat dobott ki talán 6-8 darabot, de azok iszonyatos nagyot dörrentek. Az egyik ház az teljesen fel is robbant Alsó-csingerben a benne élő nővel együtt. Az egyik a bocskorhegy tetejére esett,felmentünk megnézni. Büdös volt nagyon, és egy hatalmas tölcsért láttunk. Nem mertünk közelebb menni nehogy beleessünk. A tölcsér körül mindenféle döglött állatok hevertek, pockok, madarak."

Remélem nem gond, hogy ilyen hosszút írtam.
    Egy kérdésem lenne. A mamám elmondásában szereplő gépet le lehet valahogy nyomozni?