IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Fürtös #53446 Nos,én igazából tereprallyval foglalkozok (jelenleg kisebb kitérő van, próbálok itt befurakodni az aszfaltos versenyek világába) de azért amit tudok megosztok,persze hivatalos infóm nincs.
Először is nem árt tudni,hogy F1 ben igazán durva kanyarsebességek és leszorítóerők vannak. A gumik óriási tapadást adnak az aszfalt felé,és ez a hőmérséklettől is függ(nem semmiért melegítik a gumikat futam előtt\közben) Ezt talán egy rágogumival tudod a legjobban bemutatni,fogj egy közepesen elcsócsált rágógumit és húzd végig a farmerodon látni fogod hogy eléggé ragaszkodni fog,ez az ideális állapot és hőmérséklet,tedd hűtőbe előtte és látni fogod,hogy elveszíti a tapadást,melegítsd fel 40 fok felé és megint látni fogod ,hogy elveszíti a tapadást és egy nyúlós valami lesz belőle.
Gumira levetítve képzeld el hogy egy kereket több tonnával préselsz az aszfalthoz egy gyenge 4-5 ezres fordulatszámmal,és jó pár száz newton forgatónyomatékkal,amíg az ideális hőmérséklet közelében mozog addig nagyjából konstans tapadási tényezőket mutat. Csak a hátsó szárny több mint 200 kg leszorítóerőt termel és ez a sebesség függvényében nő,+ az elméleti borulási pont valahol az aszfalt alatt egy jó 80 cm -re helyezkedik el,na szóval ott elég durva erők hatnak.
Kanyarokban jobban melegszik és az oldalirányú sodródásnak köszönhetően elég jelentős lemorzsolódás van.(a síró gumi a boldog gumi,hogy idézzem egykori mérnökömet.Akkor lép fel a legnagyobb tapadás amikor a gumi nyüszíteni kezd.)Ez a lemorzsolódás is fokozatosan növekszik mert általában mindig kevesebb a visszahűtő periódus mint a melegítő periódus. (A gumis mérnök rémálma a kanyar) Minél nagyobb a lemorzsolódás annál jobban gyorsul ez a folyamat és ugye veszít a keresztmetszetből is,ezáltal ugyanannyi hőterhelés kevesebb anyagra hat és a kopásból adódó kisebb átmérő nagyobb fordulatszámot okoz ami megintcsak gyorsítja a folyamatot.Ezért van az hogy a gumik hirtelen,ugrás szerűen rongyolódnak le ezt hívják úgy hogy elmelegszik. A gumikeverék pontos összetételeét nem tudom az eljárást sem ismerem megeshet,hogy ahogy mondod többféle keverék van egyazon keréken,hogy megpróbálják kiküszöbölni az elmelegedést, ami gyakorlatilag rongyolja szaggatja a gumit (meleg rágógumi) Egy bizonyos hőmérséklet után a gumi már nem tapad, inkább nyúlik és szakad darabokra.
Mint mondtam ez abszolut nem az én szakterületem én elsősorban elektronikával és elektromos vezetékkötegekkel foglalkozok,ez csak egy közelítő magyarázat rég volt már mikor én ezt tanultam.
Ha valóban érdekel akkor tudok adni pár nagyon jó könyv-címet ami kimondottan motorspprttal foglalkozik,igaz angol nyelven de nagyon jók.
Remélem azért valamit tudtam segíteni.