IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • wednes
    A Római Birodalom bukásába a társadalmi és gazdasági berendezkedése játszott fő szerepet. Lehet félreérthetően mondtuk, hogy azért omlott össze, mert úgy HIRTELEN elfogyott a pénz ebből egyébként kiváló birodalomból és ezért omlottak össze és katonai alapja nem volt. Volt neki.

DE a berendezkedésük a hódításra épült. Hadizsákmány új földek, új piacok :), rabszolga utánpótlás, az olcsó "nagyvállalati" munkaerőhöz. Amíg ez biztosítva volt nagy volt a gyarapodás és a gazdagság. Ugyan egyes rétegek elkezdtek szép lassan lecsúszni, hiszen a rabszolgákkal megtermelhető élelmiszer és egyéb termékkel annyian nem tudtak versenyezni, mint előtte. Az se baj, legalább megvolt a katonai utánpótlás, miután megtörténtek a hadseregreformok a zsold és föld fizetése.
    Persze ettől még sok szegény tengődött a nagyvárosokba, munka nem volt (nem volt annyi), miért is lett volna hiszen a legtöbbjét rabszolgák csinálták. Nem baj államnak volt pénze, a nép nem lázong még kenyér és cirkusz biztosítva van. (Ez van ma is, csak egyre kevesebb a kenyér és ezt csak egyre több cirkusszal lehet kompenzálni..:D)

Na most, amit te is említettél, elérték a túlterjeszkedés határát. Innentől kezdődött meg a hanyatlás. Olyan ellenfelekkel is szembe találták magukat, akikkel csak erős hadsereggel, társadalommal és pénzügyekkel lehetett volna felvenni a harcot. Egyébként régen is voltak ám komoly ellenfelei a rómaiaknak.
    A barbár betörések akkor érték a birodalmat, mikor komoly hatalmi válság volt, korrupció, kevés adó!! Pont a társadalmi egyenlőtlenségek miatt nehéz is volt adóztatni. Mégis kit? A gazdag arisztokrata a 3000 rabszolgájával nem fog, mert igaz, hogy van pénze, de hatalma és befolyása is van. A szegényeknek meg nincs mit. Középréteg nem nagyon van. És egyre kevesebb adóból kellett finanszírozni a légiókat, akiknek annyira megnőtt a hatalmuk, hogy azt tettek császárrá akit akartak.

A párhuzam nem sok, csak annyi, hogy USA gazdasága erősen épít arra, hogy ők világhatalom. Világpénz, politikai befolyás, kedvező gazdasági feltételek kiharcolása, amiről mások csak álmodhatnak.

Bocsánat a sok OFF-ért, mentségemre legyen szólva, szeretem a repcsiket (azért is szoktam olvasni ezt a topicot) és én is tolnám a játékot, ha lenne hozzá gép meg joy. :D Na majd egyszer, addig is figyelemmel követem milyen a játék állapota.