IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • Richtofen
    Trimm témában a magam 10 forintja:

A propelleres gépeken kormányfelületek alapvetően úgy vannak behangolva, hogy középállásban, egy bizonyos sebességen (magassági kormány) és motorteljesítmény mellett (oldalkormány és csűrő) egyensúlyi helyzetben legyen a gép. Ez általában a gépnek egy optimális utazósebessége.

A probléma trim nélkül az, hogy változhat a kívánt utazósebesség, lehet állandó oldalszél, stb. Ezek miatt folyamatosan valamilyen kormánykitérítésre van szükség (változtatjuk a kormányfelületek, mint szárnyprofilok íveltségét), hogy a gép egyenesen haladjon a kívánt irányba és kívánt magasságon. Ez a pilótára nézve terhelő.

A trimm lapok az elsődleges kormányfelület kilépőélén kialakított (magassági, csűrő, oldalkormány) kis felületű, külön mozgatható részei.

Semmi más feladatuk sincs, mint a kormányfelület íveltségét változtani a kormányszervek (pedálok és bot) használata nélkül (ugye ezek is az íveltséget változtatják), úgy, hogy a beállított íveltség a pilóta ereje nélkül is állandó maradjon).

Tehát a kormányfelület kitérésének mértéket nem lehet trimlapok segítségével változtatni, ugyanakkor a trim lapok kitérítése az alapállásból kis mértékben javíthatja és ronthatja az elérhető maximális irányváltoztatást. Bár nem ezért lettek kitalálva, de szerintem is lehetséges ezáltal némi előnyt szerezni azzal szemben aki nem használ trimmet.

Az a baromság a játékban, hogy:

1. a trim túl egyszerűen használható; a valóságban szerintem csak kevesek merhettek játszani harci helyzetben a trimmel (a legtöbb gépen ehhez vagy a botot vagy a gázkart el kellett engedni)
    2. szerintem túl hatásos a trim, nem hiszem, hogy ilyen széles tartományban befolyásolta volna a kormányfelületeken keletkező felhajtóerőt