IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • nalyib
    Tegnap megérkezett végre az anaglif szemüvegem.

A stereo driverrel volt némi gond; a régi ForceWare mellett bekerült szépen a (klasszikus) memübe csak épp nem csinált semmit, az újban nem került be, viszont működik:D Nagy szerencse hogy emlékszem a hotkey-ekre.
    Trucker, neked klasszik vagy új Nvidia panellel működött a beállítás?

Az élményről. 1-2 óra kellett míg rájöttem hogyan is érdemes beállítani az egészet, de igazából tetszett az első pillanattól.

Meglepő különbséget jelent pár dolog, például aránylag sok, eddig nehezen "értelmezhető" forma kerül a helyére. A p-11 fülkéjéből szerintem másnak is hülyén néz ki a szárny 2d-ben; de amint látom térben az alakját és elhelyezkedését, egész pofás. Ugyanez áll például a spitfire elüső ablakkereteire, de a CR-42-ből is sokkal rendezettebb a látvány előre kinézve.
    Meggyőző továbbá a védőlövészeket kezelni, végignézni a géppuskák csövein; egyébként is külön élmény onnan 3d-ben védeni vadászok ellen.

A másik ami megfogott, a végtlenbe vetített revi látványa. Látja az ember 2d-ben is ahogy működik, de két szemmel belenézni és célozni...hát szokni kell:) (fél szemmel meg itt elvész a 3d) mintha egy 100m-es csővel célozgatnék. A kizárólag nézésirányra alapozott 3d miatt mondjuk néha eleve nehéz jól belenézni a revibe (segít, ha van célpont.)

A beállításról.
    Kis idő kellett míg rájöttem, hogy nem az a jó ha a képembe lóg a fél műszerfal, mivel egyrészt megterhelő nagyon közeli és nagyon távoli dolgokat egyszerre látni, másrészt, akkor nem lesz hiteles a látvány (kb mintha a fülke csak akkora lenne, mint a fejed).
    Nem baj, ha semmi nem lóg ki, a jól beállított mélység is megteszi, és akkor a fülkéből oldalra kinézve tényleg úgy érzem, ez a szárny és ez a motor bazinagy! Meg a méretek általában, így elég meggyőzőek. (igaz nagy látószöggel nem az igazi)

A két lényeges beállítási érték
    - a stereo szétválasztás mértéke (Ctrl+ F3 és F4, le-fel), és
    - a konvergencia mértéke (Ctrl+ F5 és F6), ami gyakorlatilag a fókuszpontot tologatja: ezen múlik, a játéktér melyik része esik majd a monitor síkjára.

Elég egyszerűen beállítható egy jó alap: kinézel valamit a fülkében, ami kb. olyan messze lehet a pilóta szemétől, mint a tiédtől a monitor. Azt az objektumot (üléstámla, revi, üvegkeret, akármi) a konvergencia-értékkel (szemüveg nélkül) betologatod úgy, hogy annak a piros és cián megfelelője egy pontra essen, fedjék egymást.

Aztán a szétválasztás (ctrl f3-f4) jön. Ha a revi "két" célkeresztje (ami mindig jó referencia) kb 3-5 centire van egymástól, onnantól szemüveggel beállítod, mekkora szétválasztást tudsz egy képként jól látni megerőltetés nélkül (elsősorban a messzi tájat bámulva ajánlott), érdemes oda-vissza próbálgatni. (Előtte célszerű lehet ctrl-T-vel kikapcsolni az egészet, és 2d-ben szokni a színkülönbséget pár másodpercig)

Ha mindez megvan, valószínűleg ráfér még egy kis távolítás ctrl-F5-tel, amíg meggyőző nem lesz a kabin tágassága, méretei.
    Tehát "tágasság" f5-f6, szemterhelés f3-f4. Hangulattól, fáradtságtól, meg persze monitortól való távolságtól függően egyfolytában változhat az ideális beállítás.

Ezek után el kell mondanom, hogy online játékhoz én sem találom jónak a dolgot, mivel kicsit rosszabbul látsz (színek szempontjából főleg), és kicsit nagyobb koncentrációt is igényel az egész.
    Offline repkedésre és track-visszanézésre viszont szinte kötelező, már annak, akinek nem fáj a feje tőle. Szerintem csak beállításon múlik.