#15555"Marhára nem értem, hogy miért pont a p2p-t kell korlátozni."
Egyrészt - mint azt a #15478-as hozzászólásomban említettem - a voip, az online rádió/televízió, a weboldalak böngészése (ide tartozik a HTTPS is!), az SSH, a távoli asztal, az online játékok "valós idejű" alkalmazások, a felhasználók ezen alkalmazásoknál kevésbé tolerálják a késleltetést, a szakadozást. Ezért ezen alkalmazások előnyt élveznek a letöltésekkel szemben.
Másrészt - mint azt #15470-es hozzászólásomban mutattam - a P2P alkalmazások eléggé leterhelik a hálózati eszközöket.
Míg egy szimpla weboldal-böngészés, e-mail küldés/fogadás, FTP csak pár darab "szálat" nyit, a P2P alkalmazások egyszerre százas nagyságrendben képesek erre. Ez képes a routerek NAT tábláit "túltelíteni".
Harmadrészt: a lakossági Internet-előfizetések esetén a szolgáltató az átlag internetezőkkel - ez általában az ügyfélkör 80%-a - számol, arra méretezi a hálózatát, a többségnek kedvez (hisz ők generálják a bevételük túlnyomó többségét, és az igényeik kielégítésére szolgáló fejlesztések kevesebb összeget emésztenek fel).