shabba#13408
A professional csomagra előfizetők aránya igen alacsony. Akik p2p-eznek azok jellemzően az extreme csomagra fizetnek elő. Mivel főleg torrenteznek ott pedig a feltöltés sok számít, a professional csomag pedig e téren nem nyújt többet, csak 1.5x drágább. Az extreme valóban 2x drágább mint a belépő szintű minimum csomag amiből a legtöbbet veszik és harmadával drágább mint szintén népszerű medium csomag.
Viszont azzal nem értek egyet hogy a szolgáltatók azon komoly bevételt vesztetének ha a legnagyobb forgalmú 5% elvándorolna. Egy igen fontos elemet nem veszel számításba. A nagyforgalmú userek nem igazán gazdaságosak a szolgáltatók számára, ezért egyik sem sír utánuk, ha épp elmennek. Sőt kifejezetten örülnek neki, hadd boldogítsa onnantól a konkurenciát. Egy nagyforgalmú user a kevéssel nagyobb bevételével, nincs szinkronba az a költség többlet ami a nagyságrendileg nagyobb adatforgalmával generál.
Pl. adott egy havi 200GB forgalmú user ami előfizet extrem csomagra havi 10 rongyért. Ha ő elmegy a szolgáltató bukik 10 rongyot, de nyer a hálózatán felszabaduló 200GB adatforgalmat. Amit ez után többlet költség nélkül értékesíthet, mondjuk 10 db havi 20GB forgalmat generáló átlag usernek, vagy akár 40 db havi 5GB forgalmat generáló belépő szintű usernek. Ha csupán az 1 Mbps-es 5 csomag 5 rongyos fele annyiba kerülő árával számolok, ez akkor is havi 50 vagy 200 ezer bevétel a 10 ezernyi mínusszal szemben. Szerinted hol bukik ezen a szolgáltató? Szerinted fog majd sírni a nagyforgalmú ügyfél után? Ha csupán két belépő szintű csomagos ügyfelet szerez helyette már azonos bevételnél tart, miközben a hálózatán jelentős kapacitások szabadulnak föl amit további ügyfelekre fordíthat akik majd további bevételt termelnek.
A sebesség limitálás alacsony mértékével személy szerint én sem értek egyet. Szerintem sem indokolt az ilyen mértékű lassítás. Talán a háttérben más okok keresendők. Pl. az egyik lehet az amit épp az előbb írtam le.