UFO-k,szellemek,meg ilyenek...
  • dronkZero
    "eléggé elfogadott dolog h van élet a halál után"

Eléggé szeretnétek, hogy így legyen...

"lélekvándorlásban már ősidők óta hisznek az emberek!"

És az mennyiben befolyásolja a valóságot, hogy hányan hisznek benne?

"sztem el sem gondolkoztál soha az ilyeneken, mert akkor kicsit belátnál a dolgok mögé"

Logikai bukta, attól még hogy sokat _gondolkozol_ rajta, nem lesz róla több információd. Legfeljebb több légből kapott feltételezésed.
    És ez a gond is legfőképp: ha utánaolvasol a témának, a világ különböző részein homlokegyenest különböző dolgokban hisznek az emberek. Ha "lenne benne valami", akkorlegalább egy pár sarkalatos pontban egyezni kéne, de kb annyi a közös, hogy
    1. gondolkozom, tehát vagyok
    2. meg fogok halni
    3. jó lenne, ha lenne valami
    Ez kevés ahhoz, hogy tényként kezeljem. Ha meg nem tény, akkor irodalom, jelen esetben(szellemjárás) leginkább folklór, népmese, annak minden jellemzőjével.

"amit én hiszek az szent és sérthetetlen mert én mindent tudó faszagyerek vok..."

Logikai bukta #2, amit tudok, azt nem hiszem, és fordítva is.
    Véleményem szerint hinni felesleges, nem viszi előbbre sem a világot, sem a saját életed. Abból kell kiindulni, amit _tudunk_ a világról. Megalapozatlan feltételezésekre építeni világképet szerintem elég nagy hiba.
    Én pontosan azt tekintem mérhetetlen nagyképűségnek, ha tények hiányában mégis teljes határozottsággal kiáll valaki valamilyen _feltételezés_ mellett.
    Mi lesz velünk a halál után? Nem tudom, de eddig nagyon úgy tűnik, hogy semmi. Tudat megszűnik, test lebomlik. Nemigen van okunk másra számítani.
    Van-e i/Isten? Melyik? Milyen? Abban majdnem biztos vagyok, hogy egyik "konkrét" Isten sem létezik, ha létezik is ilyesmi, akkor nem olyan, mint amilyen _bármelyik_ vallás tanításaiban fellelhető. Szent könyveket amúgy is irodalmi műalkotásoknak tekintem, vannak előzményeik, vannak "ellopott" sztorik, motívumok, egyértelműen az adott kor szemléletét tükrözik.
    Szellemek, ilyesmi ennél még eggyel lejjebbi lépcsőfok, folklór, népmese, az ilyeneket összegyűjtve lehet vallást írni. Emberek szubjektív tapasztalatai, érzései, aminek szvsz inkább pszichológiai és biológiai okai vannak, mint spirituális.
    Amíg nem ismerjük teljesen az ember működését, addig ez nyitott kérdés marad. De egyik oldalról van egy vizsgálható rendszerünk, aminek ugyan nem ismerjük végtelen pontossággal a működését, de azért vannak róla használható elképzeléseink, hozott objektív hasznot, és rengeteget fejlődött a történelem folyamán (ez lenne a test és az orvostudomány), addig a spiritualitásról kizárólag szubjektív tapasztalataink vannak, használható elképzelés egy sincs (olyan, ami mindig, minden körülmények közt igaz, kvázi a spirituális világ "törvényei"), és az emberiség mondjuk utóbbi 10ezer évében egyhelyben topog, _semmi_ előrelépés nem történt az ügyben. Pedig azért a sok önjelölt próféta, feketemágus, ezoterikus, szent, stb. foglalkozott azért vele, és hajutott is "eredményre", akkor az tuti, hogy homlokegyenest üt valami másik "eredményt" a témában.

Én is nagyon szeretném, ha lenne valami, de nagyon úgy néz ki, hogy nincs. Nem azért, mert én lennék mindentudó, hanem azért, mert pontosan azok, akik azt állítják, hogy értenek hozzá, mégsem tudnak semmit sem felmutatni. Emellett személyesen sem tapasztaltam soha semmit, aminek ne lett volna logikusabb, racionálisabb magyarázata a spirituális magyarázatoknál.

Egyébként nem szoktam ide írkálni, most konkrétan úgy gondoltam, azért csak hasznos tudnia az illetőnek, hogy mit is mér a műszer, mielőtt kidob egy valagpénzt az ablakon. Az ilyen spirituális kellékeknek azért van néhány közös jellemzője. Egyrészt nagyon drága, másrészt nem működik, de az a minimum, hogy _nem_úgy_, ahogy azt állítják. Lásd szcientológus E-méter.
    És ezek a dolgok nem hit vagy nemhit kérdése, ezek tapasztalatok,tények. Nem közvetlenül magáról a spirituális világról, hanem az azzal foglalkozókról.
    Én nem nevezném azt a dolgot tudománynak, aminek a művelői 50%-ban bizonyítottan kókler, a másik 50%-uknak meg van annyi esze, hogy ne engedje részletes vizsgálatnak alávetni magát és a módszerét.

Én nem akarok senkit lebeszélni a hitéről, elhiszem, hogy van akinek szükség van kapaszkodóra.
    Csak annyit mondok, hogy járjatok nyitott szemmel, és ne higgyetek el bármilyen marhaságot kritika nélkül!