Heroes of Might & Magic IV
-
Zóanagyvarázsló #1057 Érdekes dolog ez, mert a harmadik rész skillrendszere egyszerű és nagyszerű volt, de megérett változtatásra, éppen ezért a HoMM IV rendszere sem lett volna rossz, de ott a hősök spéci képességek híján elveztették az egyediségüket (az egyediség nálam nem egyenlő félistenség...), akár kétszer meg lehetett venni ugyanazt a hőst. Ezt a negyedik rész kampányaiban, a jól kidolgozott sztorikkal és jellemrajzokkal jól egyensúlyozták, de olyan, hogy kampányon kívüli kedvenc hős, nem létezett már.
Az ötödik rész skillrendszere szerintem átgondoltabb kidolgozással zseniális lenne, így is ötletes és szükséges változtatásnak tartom, ugyanez a véleményem a mágiarendszerről. Tetszik annak a megoldása, hogy végre egy bizonyos hőssel tényleg a hozzá tartozó típusú lényeket érdemes használni, s nem mindig a legerősebb lények keverése a leghasznosabb. Bár ez korábban a sorozat védjegye volt, igazság szerint valamilyen szinten mindig zavart.
Ha már fentebb megemlítettem a negyedik rész kampányait, felhoznám azok legnagyobb negatívumát is: sszinte végig ugyanolyan várak ellen kellett küzdeni, mint a sajátunk, ez nálam a kidolgozott sztori ellenére is hangulatgyilkos volt - a vámpírokat (illetve jó pár varázsalatot) sem lehetett megfelelően kihasználni a Death ellen. A másik súlyos hiba (gondolom patch javította, őszintén szólva sosem patcheeltem, és a kiegeket sem próbáltam ki, bár itt vannaka polcon) a várvédő AI volt, gyakorlatilag semmit sem csinált, és mivel a szokásos tornyokat kiszedték, így óriási túlerőket lehetett így legyőzni.