Terrorizmus a nagyvilágban
  • Hellhammer
    Közben elmentem kajolni, és elgondolkoztam a dolgon. Szóval leírom az én verziómat, ami kapcsolódik is a témához valamilyen szinten (persze lehet, hogy nagy baromságnak tartjátok :)):
    Az amerikai dollár gyengesége részben kormányzati döntés, így próbálják fellendíteni a piacot, másfelől a 2000-es (IT) gazdasági válság következménye.
    Nyilatkozni bármit lehet, elég csak Medgyessy "nemleszgázáremelés" Péterre vagy Bill "nemvoltszexuálisviszonyomazzalanővel" Clintonra gondolni :)
    Jó ideig azért lehetett az USD erős, mert az volt az elfogadott nemzetközi fizetőeszköz is, és bármit szeretett volna az USA vásárolni, beruházni stb. (akár belgazdaságában is) nem volt fizetési gondjuk, mert szimplán nyomattak ki még dollárt mindenféle káros következmény nélkül. Emiatt nem gyengült a dollár, azaz nem nőtt az infláció, mert a kinyomott pénz jelentős része úgysem az USA gazdaságában mozgott tovább, hanem a többi országban. Ezt más ország nem tehette meg, tehát ha fizetési gondjuk volt, vagy leértékelték a fizetőeszközüket, vagy kölcsönt vettek fel (mindkettő növeli az inflációt).
    Ez a tendencia az USA-ban kezd megszűnni, mivel az EU-n belül már alig-alig fizetnek USD-ben, így szépen elkezdett gyengülni a dollár (már nem csinálhatják az évekig bevált taktikát, hogy teljesítmény nélkül gazdagnak lenni), amit erősen megérez az amerikai gazdaság. Mit lehet tenni? Piacot kell generálni, hogy legyen fizetőképes kereslet.
    Az USA-nak van a világon a legnagyobb hadiipara, így nem meglepő, hogy erre alapoznak. Elindítanak egy háborút részben mondvacsinált okokkal, azt szépen elhúzzák ameddig csak lehet, így az ami gazdaság talpra állhat, mert szinte csak tőlük vásárolnak hadianyagot a háborúban résztvevők. És ugye a háborúhoz mi kell: pénz x 3. Röviden ennyi, és ezért ítélem el az egész iraki háborút (az erkölcsi dolgok mellett, amiről már szintén írtam).

Azt nem is vitattam, hogy az USD a fő valuta a II.VH óta (mondjuk érdekelne, hogy sikerült ezt felhoznod, mert sose állítottam ennek ellenkezőjét... :)).
    Lehet, hogy félreértettem a mondandódat, mert azt hittem, hogy arra írod a látványos baromságok szöveget, hogy leírtam, hogy az aranytartalékokhoz kötötték először az árfolyamot meg, hogy az USD lett nemzetközi fizetőeszköz. Bocsi :)

Az erős gazdaság - infláció vs. szerényebb - erős pénz témában igazad van, nehéz eldönteni melyik a jobb (bár én a inkább a lassú víz partot mos elv híve vagyok).