Terrorizmus a nagyvilágban
 • Cat #3769
  A britek elveszthetik amerikai vízummentességüket a muszlim szélsőségesek miatt

  Elveszíthetik a vízummentes amerikai beutazás jogát a brit állampolgárok, miután brit állampolgárságú muszlim szélsőségesek Londonból az Egyesült Államokba tartó amerikai repülőgépek felrobbantására szőttek összeesküvést - írta washingtoni forrásokat idézve a szerdai The Sun. Jelenleg évente 6,5 millió brit utazik az Egyesült Államokba, zömük turistaként, és ha tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot, beutazásukhoz nincs szükségük vízumra.

  A legnagyobb brit tömeglap szerdai írása szerint azonban amerikai kormányilletékesek attól tartanak, hogy a vízummentesség megkönnyíti a brit állampolgárságú szélsőségeseknek terrortámadások elkövetését Amerikába tartó repülőgépek ellen. Három hete éppen egy ilyen összeesküvést leplezett le a brit terrorelhárítás. A meghiúsított terrorakció részvevői a hatósági gyanú szerint egyszerre több, Londonból amerikai úticélok felé tartó utasszállítót robbantottak volna fel az Atlanti-óceán felett, az utastérbe magukkal vitt folyékony robbanóanyagokkal. A terv leleplezése után elrendelt példátlan biztonsági szigorítások első napjaiban gyakorlatilag összeomlott a londoni Heathrow repülőtér forgalma, azóta azonban - igaz, változatlanul rendkívüli szigorúságú ellenőrzés mellett - helyreállt a légiközlekedés.

  Továbbra is tilos például folyadékok, kozmetikumok és egyéb vegyszerek felvitele a Londonból amerikai városokba induló repülőgépek utasterébe. Az ügyben szerdáig összesen tizenöt személy ellen emeltek vádat a brit hatóságok. A The Sun értesülése szerint Washingtonban máris történtek kezdeményezések a brit vízummentesség megszüntetésére. A lapnak egy név nélkül idézett amerikai forrás azt mondta: a brit útlevél birtoklása az egyik legkönnyebb módja annak, hogy valaki beutazzon Amerikába, vagy feljusson egy amerikai városba induló repülőgépre.

  A The Sun szerint Washingtonban sokan úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia most már nagyobb biztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államokra, mint Afganisztán, Irán vagy Irak. A lap által idézett szakértők egyike szerint az amerikaiak egyre inkább "iszlám szélsőségesek darázsfészkének" látják Nagy-Britanniát. A brit külügyminisztérium csak annyit közölt a The Sunnal: a kormány szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy bármilyen új intézkedés a lehető legkisebb fennakadás mellett garantálja a lehető legnagyobb biztonságot.