Terrorizmus a nagyvilágban
  • [NST]Cifu
    #3760
    Érdekes utózönge a Libanoni konfliktussal kapcsolatban:

    Az egyesült államokban vizsgálatot kezdeményezett a kongresszus azzal kapcsolatban, hogy izrael meg-e szegte a két ország közötti megállapodást a kazettás bombákkal és lövedékekkel kapcsolatban. Ezek olyan tüzérségi lövedékek, rakéta harci fejek és légibombák, amelyek rengeteg (akár több száz) kisebb résztöltet található, amelyek külön-külön fejtik ki a hatásukat, nagy területet lefedve így és első sorban élerő (emberek) ellen használják őket. Az ENSZ megfigyelői és a nemzetközi aknamentesítéssel foglalkozó szervezetek jelentése szerint eddig csaknem kétezer, fel nem robbant résztöltetett találtak Libanon területén. A megtalált, fel nem robbant résztöltetek legnagyobb része amerikai eredetű tüzérségi lövedék, tüzérségi rakéta illetve légibomba által kibocsátott típus volt. A tűzszünet óta 8 ember halt meg, és legalább 30 ember sérült meg a fel nem robbant résztöltetet miatt.

    A vizsgálat lényege az, hogy Izrael a meghatározott körülmények között használta-e az amerikától kapott kazettás bombákat. Az USA az 1970-es évektől szállít ilyen eszközöket Izraelnek, de egy titkos egyezményben kikötötték, hogy milyen körülmények között vethetik be őket. Az egyezményre 1982-ben derült fény, amikor Izrael Libanonba benyomulva igénybe vette ezeket. A Reagen-kormányzat reakciója szerint izrael kizárólag katonai célpontok ellen, az arab-izraeli háborúkhoz hasonló helyzetben vethetné be őket, semmiképpen nem civil környezetben. Akkor 6 évre fegyverszállítási korlátozásokat rendeltek el Izraelbe, amit 1988-ban oldottak fel, hosszú tárgyalások (és valószinüleg titkos megállapodások hosszú sora) után.

    Szakértők ugyanakkor nem valószinűsítik, hogy a jelenlegi helyzetben hasonló szankciókra kerülhet sor, erre utalhat az is, hogy az izraeli külügyminisztériumot még nem keresték meg a problémával, de a kérdésre előre jelezték, hogy mindenben a rendelkezésre állnak a vizsgálóbizotsságnak.