Terrorizmus a nagyvilágban
 • [NST]Cifu
  #3753
  1. Az oké, de szerintem nincs olyan arab ország, amelyik ne örülne ha vki szopatja Izraelt.

  Nyiltan ilyesmit csak Szíria tesz közülük.

  2a. Nézd, Libanonban sem azért tűrik meg a Hezbollahot, mert annyira szeretik - különösen a keresztények - hanem mert egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele, nem kockáztatnak egy újabb polgárháborút.

  Azért nem kezdenek velük semmit, mert a Hezbollah-ot támogatják erősen kívűlről (mint már említettem, főleg Szíria és Irán), míg őket kevésbé. Kicsit faramuci állapot nemde? A területen működő félkatonai szervezet jelentős támogatást kap, maga az állam viszont kevesebbett...
  Ha így nézzük, láthatjuk, hogy az arab országok jó részét sem az érdekli, hogy jobb legyen a Libanoni civileknek, hanem az, hogy a Hezbollah-ot, egy izrael ellen harcoló szervezet támogassanak...

  Jugoszlávia - Szlovénia
  Kína - Macao, Hong Kong

  Egyik sem katonai katonai okokból lett független, ill. került Kínához.


  Szlovénia a Jugoszláv konfliktus idején vált ki nagy-Jugoszláviából.
  Hong Kong egy államok közötti megegyezés részeként volt Brit gyarmat, ennek megfelelően került vissza Kínához.
  Makaóban 1974-ben katonai puccs történt (az ország lakossága és a portugálok közötti incidensek után), és Kína valamint Portugália megegyezett 1976-ban, hogy 1999-ig Portugál fennhatóság marad, majd az ország visszakerül Kínához azzal a kitétellel, hogy még 50 évig bizonyos szintű autonómiát kap.

  Ezek politikai megegyezésen alapuló esetek, a két (vagy három) fél beleegyezéssével. Az első ráadásul katonai vonatkozású (Szlovénia is harcolt a függetlenségéért, mégha csak szórványos harcokról volt is szó, amelyek csak pár napig tartottak).